Utolsó esélyükhöz érkeztek el az európai bankok: ha eszközeik minőségének ősszel nyilvánosságra kerülő értékelése nem győzi meg a piaci szereplőket arról, hogy megbízhatóak, akkor nem lesz újabb lehetőségük ennek bizonyítására - mondta a CNBC-nek nyilatkozva Mervyn King, aki 2003 és 2013 között a Bank of England (BoE) elnöke volt. A befektetők alaposan át fogják nézni az adatokat, ennek alapján ítélik meg a bankokat.

Az Európai Központi Bank (ECB) 128 nagybank stressztesztjének eredményét hozza nyilvánosságra október végén. Ebben arra keresik a választ, miként reagálnának a pénzintézetek különböző mélységű válsághelyzetekre. Az ECB 2009 óta több ilyen tesztet is végzett annak érdekében, hogy megállapítsa, hogyan viselne el a szektor egy a 2007-2008-ashoz hasonló pénzügyi összeomlást. Ezek eredménye azonban nem volt meggyőző.

Komolytalan tesztek

A korábbi stresszteszteket nem tekintették komolynak a piaci szereplők - mondja King. Nem hittek az eredményeknek, miután egymás után több bankról is kiderült, hogy bár a vizsgán átment, ám valójában mégsem kellően szilárd a pénzügyi helyzete. A BoE volt elnöke ezért gondolja azt, hogy a mostani a szektor utolsó dobása hitelessége visszaszerzésére.

Mario Draghi, az ECB elnöke néhány hónappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy egyes bankok el fognak bukni a folyamatban lévő teszten. King úgy véli, súlyos hiba lenne, ha ezt elkerülendő nem adnának pontos képet hiteleik minőségéről és tőketartalékaikról. Az őszinteség és az átláthatóság elkerülhetetlen. Ha szükséges, habozás nélkül friss tőkével kell megerősíteni az erre rászoruló bankokat.

A volt BoE-elnök szavainak hitelességét csak megerősítette az a hétfői hír, amely szerint a portugál kormány kénytelen 4,9 milliárd eurós támogatást nyújtani a Banco Espirito Santónak, az ország egyik legnagyobb bankjának. A gondok májusban kezdődtek, amikor a lisszaboni jegybank auditja kimutatta, hogy a pénzintézet könyveiben szabálytalan elszámolások szerepelnek.