Az amerikai Westinghouse Electric (a japán Toshiba leányvállalata) építheti Kozlodujban az új bolgár atomreaktort - jelentette a Nikkei Asian Review. A szerződés aláírása napokon belül várható. Az AP-1000 típusú reaktor a tervek szerint 2025-ben kezd áramot adni. A költséget 4,87 milliárd dollárra becsülik, és a Westinghouse részesedést vásárol a megrendelő bolgár energia holdingban.

Az üzlet különösen fontos az anyavállalat, a Toshiba csoport számára, amely világszerte keres ilyen lehetőségeket, mivel a japán nukleáris erőműpiac a 2011-es katasztrófa után erősen beszűkült. Ráadásul ez az első ilyen megrendelés, amit Kelet-Európában japán vállalatnak sikerült megszereznie. (A Westinghouse ugyan már 1983-ban átadott egy erőművet Jugoszláviában 1983-ban, de ekkor még nem volt japán tulajdonban.)

Az üzlettel megszűnik az orosz nukleáris fűtőanyag-szállítás kizárólagossága, az új reaktort az amerikaiak látják majd el - a Westinghouse a Reuters szerint a világ legnagyobb nukleáris üzemanyag termelője. Jelenleg több mint 100 nukleáris reaktort terveznek világszerte. A Toshibától eddig hármat rendeltek.