A Google és a Microsoft adatközpontjainak energiafogyasztása 2023-ban fejenként meghaladta a 24 terawatt per órát. Ez nagyjából ugyanakkora lekötött elektromos kapacitásnak felel meg, mint amennyit a tízmilliós lakosságot számláló Azerbajdzsán köt le, és alig marad el az 5,4 milliós Szlovákia éves fogyasztásától.

A vad statisztikát Michael Thomas újságíró tette közzé az X oldalán. A PC World ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a szektor két meghatározó szereplője ezzel együtt a megújuló forrásokra épülő energiatermelés alkalmazásában is élen jár.

Az Alphabet leányvállalataként működő Google már 2007 óta karbonsemleges, és hat év múlva már egyáltalán nem bocsátana ki szén-dioxidot. Ugyanakkor a lap szerint aggasztó méreteket ölt az adatközpontjai hűtésére elhasznált víz mennyisége.

A redmondi Microsoft 2030-ra tűzte ki célul magának, hogy kivívja a karbonnegatív státuszt, és ugyanebben az évben szeretné a vállalat elérni azt is, hogy nem bocsát ki hulladékot, valamint pozitív irányba billenti vízhasználatának mérlegét.

Szintén a két vállalat javára írható a megtermelt érték, a kedvező energiamix és a gazdaságra áttételesen gyakorolt hatásuk is.

Kiszállt a ChatGPT igazgatótanácsából a Microsoft és az Apple

A múlt hónapban az európai szabályozó hatóságok közölték, hogy megvizsgálják a Microsoft riválisait az OpenAI kizárólagos technológiahasználatával kapcsolatban.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→