A tőzsdézés nevetségesen egyszerű alapszabálya lépett életbe Oroszország esetében: A mélyponton vásárolj, a csúcsponton adj el! A moszkvai székhelyű Da Vinci Capital (DVC) magántőketársaság és a VTB Capital Investment Management (VTBC) pénzügyi szolgáltató egymással párhuzamosan indított új alapokat februárban azzal a céllal, hogy forrást gyűjtsenek a nevetségesen olcsóvá vált orosz részvények és kötvények megvásárlásához - jelentette a bne régiós hírportál.

Az időzítés valószínűleg ideálisan sikerült, ugyanis a Krím bekebelezése után, ami egy újabb hidegháború közelébe sodorta a Nyugatot és Oroszországot, megrengette a helyi értékpapírpiacokat. Aki azonban hosszabb távon gondolkodik, az számít arra, hogy az orosz tőzsde folyamatosan hullámvasúton van. Így lép érvénybe az örök szabály: jókor kell vásárolni és eladni.

Olcsóság

Oroszország olcsó többi nagy feltörekvő társával összevetve - mondja Vlagyimir Potapov, a VTBC vezérigazgatója. A kínai gazdaság lassul és a bankrendszer hitelállományának minősége kérdéses. Törökországban egymást követik a belpolitikai válságok. Ezzel szemben az orosz piac egy részvényre eső nyereség mutatója jóval elmarad versenytársai hasonló adatától.

A DVC februárban befejezte első tőkegyűjtési akcióját a Da Vinci PE Fund II-be. Az alapba 100 millió dollárt helyezett el öt nemzetközi befektetőtársaság, illetve az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, amelynek ez volt az egyetlen ilyen lépése 2013-ban a Független Államok Közösségén (FÁK) belül. A második fordulót áprilisra tervezik - reményeik szerint ebben az előbbi összeg dupláját tudják felhajtani.

Nagy kaszálás

Az új alap három befektetéssel indította tevékenységét. Az ellenőrzést biztosító 63 százalékos részesedést szerzett az IT-Investben, Oroszország vezető online brókercégében, amely elsősorban a géppuskakezű tőzsdézőknek kínálja szolgáltatásait. Emellett kisebbségi részesedést vásárolt az elektronikus beszerzési rendszert üzemeltető B2B Centerben, továbbá a First Collection Bureau (FCB) társaságban, amely bankok behajthatatlan banki követelések felvásárlásával foglalkozik.

A B2B Center esetén fontos, hogy orosz méretekben gondolkodjunk. Az ország legnagyobb b2b portálján olyan óriások vásárolnak, mint például a Gazprom. Ha gázcégnek kell 100 ezer kesztyű munkásai ellátásához vagy ezer számítógép az irodáiba, akkor a B2B Centeren keres ehhez szállítót. A portál maga is ír ki tendereket a legolcsóbb ajánlatok begyűjtésére.

Az interneten elkerülik a személyes találkozókat, következésképpen - még mindig Oroszországról beszélünk - a megvesztegetéseket. A B2B Center a kívülállóknak átláthatatlan FÁK-on belül az internetes üzlet egyik úttörője. A portál 100 ezer bejegyzett felhasználója évente 20 milliárd dollár értékű üzletet köt 20-30 százalékos megtakarítással a hagyományos beszerzéshez képest.

Jó üzlet a besült hitel

A fogyasztói hitelek piacán felfúvódó buborékot látva az orosz jegybank az év elején megszigorította a bankok tőkekövetelményeit. Miután annál nagyobb tartalékot kell képezniük, minél több a rossz hitelük, ez arra szorítja őket, hogy igyekezzenek megszabadulni behajthatatlan követeléseiktől. Ez teszi jó üzletté az adósságokat begyűjtő FCB megvásárlását. A pénzintézetek értékük 5-8 százalékán értékesítik hiteleiket, attól függően milyen régóta nem törleszti azokat az adós.

Ha valaki tartozik mondjuk 100 ezer rubellel, plusz 70 ezernyi kamattal, akkor az adósságkezelőtől kaphat egy ajánlatot arra, hogy fizessen két éven át 2000 rubelt. Ez persze még az eredeti kölcsönt sem fedezi, de ettől az FCB-hez hasonló cégek - köszönhetően a nagy diszkontnak, amellyel a hitelhez hozzájutottak - még szép profitot érhetnek el a dolgon. A DVC abban bízik, hogy a három frissen vásárolt vállalat legalább egyikének részvényeit a tőzsdére viheti a következő néhány évben (IPO). Ez persze nem lesz könnyű: az új hideg háború nem teszi népszerűvé az orosz IPO-kat.

Nagy pénzkörforgás

A VTB Capital IM Russia & CIS Debt Fund egészen más irányba indult el, mint a DVC alapja. Ez államkötvények vásárlása specializálódott, miután térség állampapírjai iránt meglehetősen erős külföldi és hazai kereslet mutatkozik - mondja Potapov. Az orosz eurókötvények hozama 150-250 bázisponttal magasabb a krími válság előtti szintnél. Ez az alap is februárban indult, 40 millió dolláros forrásának felét egy orosz befektető adta. A cél a tőke megsokszorozása, több milliárd dollárra emelése.

Az orosz kötvények  azért is kívánatosak, mert a jegybank - szemben más feltörekvő piaci központi bankokkal - az infláció elleni harc jegyében magasan tartja alapkamatát. Emellett március elején azért emeltek 150 bázispontot, hogy védjék a rubelt a krími csatát követő devizaeladási hullám ellen.

Potapov úgy látja, hogy a világban keringő tőke a közepén jár egy befektetési körforgásnak. Ennek első lépcsőjében a fejlett országok kötvényeibe áramlott a pénz, majd a monetáris enyhítés nyomán átfolyt a fejlett országok részvénypiacára. Itt tart most. A következő lépés a feltörekvők kötvénypiaca, majd ezek részvénypiaca lehet. A kérdés, mikor jön el ennek az ideje.

Jó üzlet lehet az ukrán kötvény

Az orosz-ukrán konfliktus sok befektetőt elüldözött az ukrán kötvénypiacról, ám az elemzők egy része szerint érdemes megkockáztatni a visszatérést. Oroszország várhatóan nem támadja meg Kelet-Ukrajnát, és ahogy a geopolitikai kockázat csökken, a korán ébredő befektetők nagyok kaszálhatnak az olcsó ukrán papírokon - idézte a CNBC Regis Chatellier-t, a Société Generale elemzőjét. A nemzetközi közösség összesen 27 milliárd dollár értékű támogatása, amelyet Kijevnek ígért, és az IMF pénzéért vállalt megszorító intézkedések - például 50 százalékos gázáremelés - sokat javíthatnak a költségvetés helyzetén. Az államcsőd rövid távon nem fenyeget - értenek egyet a szakértővel a Barclaysnál dolgozó kollégái. Ugyanakkor ők a hosszabb távon bizonytalan gazdasági helyzet miatt - 2014-ben például 4-5 százalékkal zuhanhat a GDP - vonakodnak ukrán eszközök vásárlására biztatni a befektetőket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!