Több érdek is összecsap egymással. Valószínű, hogy Putyin orosz elnök részben a saját hazai közvéleményének is üzent azzal, hogy az oroszok olyan erősek, hogy ha akarják, leállítják Európa felé a gázszállításokat - mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari szakértője.

A valóságban ennek sok realitása nincsen - hívta fel a figyelmet. Ennek egyszerűen az az oka, hogy az oroszok számára a gáznak Európa a piaca, máshová nem is tudnak szállítani, hiszen infrastruktúra csak ide van kiépítve. A tervezett kínai szállítások 2019-től kezdődnek és a mennyiség durván a hatoda annak, amit az oroszok Európa felé szállítanak.

Pletser Tamás hozzátette: valószínűleg az oroszokban van egyfajta olyan politikai cél is, hogy a renitens Ukrajnát megbüntessék. Ehhez nekik ürügyre lenne szükségük, ami nem más, mint hogy Ukrajna megcsapolja az átmenő gázvezetéket.

"Valószínűnek tartom azt, hogy az ukránok ameddig csak lehet, próbálnak kitartani és elkerülni ezt a lépést, a Nyugat-Európa felé tartó gáz megcsapolását. Egyszerűen ők is tudják azt, hogy ha ez megtörténik, akkor valóban joggal lehet támadni az ukrán vezetést, hogy olyan eszközökhöz nyúl, amely megengedhetetlen" - fogalmazott az Erste Bank olajipari szakértője.

Arra a kérdésre, hogy Európa meddig tarthatna ki az orosz gáz nélkül, Pletser Tamás azt mondta: ez országonként eltérő, és nagy mértékből függ attól is, hogy milyen reakciók lennének.

"Azt lehet mondani, hogy Németország esetében ez 5-6 hónapot jelent, Magyarország esetében valamivel rövidebb ez az idő, de egy 4-5 hónapig mi is képesek leszünk korlátozások nélkül fenntartani a fogyasztásunkat" - válaszolt az elvi felvetésre. Hozzátette: ha csak a lakossági fogyasztást nézzük, akár egy egész évig is kibírhatja Magyarország új orosz gázforrás nélkül.

Pletser Tamás kiemelte: fontos tudni a gáz esetében azt, hogy technikailag a gázforrást nem lehet lekapcsolni. Tehát nem úgy működik, mint például egy vízcsap, amelyet ha lekapcsolok, akkor a víznyomás továbbra is fennáll. Ha lekapcsolják a gázlelőhelyeknél a gázforrást, az magát a gázforrást is megsemmisítheti, ugyanis lecsökken a nyomás, és a gázlelőhely is elveszhet a jövő számára. Jobb esetben a beruházások újra megtételével a forrás ismét beállítható, rosszabb esetben elképzelhető, hogy az egész lelőhelyet tönkretehetik - fogalmazott a szakember.

Vagyis az Erste Bank olajipari szakértője szerint gyakorlatilag az oroszok nem tudják drasztikus mértékben csökkenteni gázkitermelésüket, tehát mindenképpen szükségük van vevőkre, azaz a kitermelt gázt el kell adni. Arról nem is beszélve, hogy nagyjából 7 százaléka az orosz költségvetésnek a Nyugat-Európa felé történő gázeladásokból származik.

"Azt gondolom, ilyen csapást nem képesek az oroszok rövid távon elviselni" - tette hozzá Pletser Tamás.