Szerdán jelenik meg az Nvidia májusi-júliusi időszakra vonatkozó beszámolója, az elemzői várakozások szerint több mint kétszeresére nőhetett a vállalat második negyedéves bevétele. A kasszasikerekhez szokott befektetők azonban még többet várnak a mesterséges intelligencia chipóriástól.

Az LSEG augusztus végi adatai szerint éves bázison 112 százalékos ugrással 28,68 milliárd dollárra növelte bevételét az Nvidia a második negyedévben.

Idén már több mint 150 százalékkal emelkedett a vállalat részvényeinek értéke, 1,82 billió dollárral (645 billió forint) növelve piaci értékét és új csúcsra emelve az S&P 500 részvényindexet – írja a Reuters.

A májusi-júliusi időszak korrigált bruttó árrése azonban valószínűleg több mint 3 százalékponttal, 75,8 százalékra esett vissza az első negyedévhez képest, mivel ezt a növekvő keresletkielégítéséhez szükséges termelés felfuttatásának költségei terhelik. 

Az AI mánia és az aggodalmak 

Az Nvidia második negyedéves jelentése

nemcsak a chipek, hanem az egész mesterséges intelligencia viszonyítási pontjai is

– mondta Daniel Morgan, az Nvidia részvényeit is birtokoló Synovus Trust portfóliómenedzsere. A befektetők egy része azonban komolyon aggódik, hogy a vállalat képes lesz-e teljesíteni a vele szemben támasztott komoly elvárásokat. Daniel Morgan szerint ha az Nvidia hibázik, a befektetők eladják az összes AI-vállalatot. Amennyiben lecseng az AI-mánia, a vállalat értékesítései is komolyan visszaeshetnek. 

Ezen aggodalmak miatt július óta 20 százalékkal zuhantak az Nvidia részvényei, majd a közelmúltban újabb fellendülést láthattunk, és csak 5 százalékkal maradtak el a júniusi rekordtól a cég értékpapírjai.