A kínai piacra szánt AI chipjeinek olyan változatán dolgozik az Nvidia, amely kompatibilis lenne a jelenlegi amerikai exportellenőrzésekkel.  Az egyesült államokbeli cég az Inspurral, az egyik fő kínai forgalmazó partnerével együttműködésben tervezi az új chip bevezetését és forgalmazását  – mondták az ügyre rálátó források a Reutersnek. 

Az Nvidia szóvivője nem kívánt az ügyben nyilatkozni, az Inspur pedig nem válaszolt a portál megkeresésére. 

Az újdonság nem hivatalos információk szerint a Blackwell chip és a ráépülő szuperszámítógép kisebb teljesítményű variánsa lesz. Az eredeti Blackwell, a B200 tömegtermelése még nem kezdődött el, az Nvidia az év második felében tervezi a chipek szállítását. 

A márciusi bejelentett B200 bizonyos műveletek esetén akár harmincszoros teljesítménytöbbletet is nyújthat az előző generációs megoldással szemben.

Egyelőre nem világos, hogy a B20 elnevezésű Blackwell-variáns hatékonysága miként fog viszonyulni a szintén Kínának készült, jelenleg forgalomba lévő H20 teljesítményéhez. 

Nehezített kínai pálya

Washington 2023-ban szigorította a félvezetők Kínába irányuló exportjának ellenőrzését, hogy megakadályozza ázsiai riválisa szuperszámítógépek terén elért áttörését. Azóta már három, kifejezetten a kínai piacra szabott chipet fejlesztett ki az Nvidia.

A szigorúbb amerikai exportellenőrzés így is visszavette a kaliforniai cég részesedését: az első negyedéves eredményhirdetése során arra figyelmeztettek a vállalat felsővezetői, hogy  a szankciók miatt  a korábbiaktól „jelentősen” elmaradnak a Nvidia kínai üzletágának eredményei.

Az amerikai cég helyi visszaesése lehetőséget teremett a Huawei-nek és az olyan startupoknak, mint például a Tencent által támogatott Enflame, hogy betörjenek a fejlett AI processzorok hazai piacára.

Az Inspur segítségével piacra dobott Blackwell-variáns lendületet adhat az amerikai cégnek, hogy kivédje ezeket a kihívásokat.

Elemzői becslések szerint idén nagyjából egymillió H20 chipet szállíthat majd kínai megrendelőknek az Nvidia, mintegy 12 milliárd dollár értékben.