Aláírták a Déli Áramlat gázvezeték projekttársaságának részvényesi megállapodását az érintett energiacégek vezérigazgatói pénteken. A megegyezést Alexei Miller (Gazprom); Henri Proglio (EDF); Paolo Scaroni (Eni); illetve Rainer Seele (Wintershall) szignálta Marcel Kramer, a South Stream Transport AG vezérigazgató jelenlétében.

Az egyezség ismét megerősíti az energetikai infrastrukturális projekt összeurópai jellegét. A dokumentum szerint az olasz Eni 20, a francia EDF és a német Wintershall pedig 15-15 százaléos részt visz majd a projektcégben, míg a fönnmaradó 50 százalék a Gazprom tulajdonába kerül.

A South Stream Transport AG-ban résztvevő energiacégek várhatóan 2012 végéig hozzák meg a végső döntést a beruházásról, majd 2013-ban indulhatnak a fizikai munkálatok. A Fekete-tengert átszelő 900 kilométeres gázvezeték a terv szerint 2015 végén kezdi üzemszerű működését.

Az integrált megvalósíthatósági tanulmány hamarosan elkészül, amely - egyebek mellett - meghatározza a vezeték pontos tengeri és szárazföldi nyomvonalát. Ezután készülhetnek el a környezeti hatástanulmányok, és indulhatnak az érintett országokban - így Magyarországon is a szükséges engedeélyeztetés.