A második negyedévben egy 189 euróért kapható készülékkel lép piacra a Nokia Oyj, az okos telefonok piacának harmadik legnagyobb gyártója - jelentette a Bloomberg. A cél, hogy elhódítsák az első ilyen telefonjukat vásárló fiatalokat a Google Android operációs rendszerét használó készülékektől. A Windows Phone 7.5-ös - Mango néven is ismert - változatát futtató készülék, a Lumia 610 harminc százalékkal kerül kevesebbe, mint a Nokia jelenlegi legolcsóbb telefonja.

A Microsoft mobil operációs rendszere fele annyi memóriát igényel, mint asztali gépekre szánt társai és működik a Qualcomm 7X27A mikroprocesszorán is. Ez azt jelenti, hogy a Lumia 610-et gyártó cégek olcsóbban állíthatják el a telefont, a távközlési vállalatoknak pedig kisebb engedmény kell adniuk a készülék árából, amikor azt előfizetéshez kapcsolva kínálják potenciális ügyfeleiknek.

Eladtunk egymilliót!

Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója már a múlt hónapban bejelentette, hogy bőven több mint egymillió darabot értékesítettek a Lumia sorozat első két telefonjából, amelyek egyébként jó kritikákat kaptak a szaksajtótól. A befektetők egyelőre nem hisznek a finn nagyvállalat feltámadásában, mivel a vásárlók továbbra is inkább androidos készülékeket vesznek, mint Windowst futtatókat. A cég részvényei a két előző Lumia október végi bemutatója óta tíz százalékkal gyengültek.

A verseny élességét mutatja, hogy egyes androidos telefonok akár 100 dollárért is megvásárolhatók, és az Apple régebbi iPhone-ok leárazásával igyekszik megvetni a lábát az olcsó készülékek piacán. Carolina Milanesi, a Gartner számítástechnikai piackutató cég kutatási elnökhelyettese ennek tudatában úgy véli, hogy a Lumia 610 igen versenyképes lehet ebben a piaci szegmensben.

Brutálisan nagyot lehet kaszálni

Az okos telefonok értékesítése idén 39 százalékkal, 472 millió darabra nőhet - állítja a Gartner. Az elmúlt negyedévben az Androidot használó készülékek és az iPhone-ok utalták a piac közel háromnegyedét. A Forrester Research piackutató azt jósolja, hogy 2016-ban már egymilliárd embernek lesz ilyen telefonja.

A Nokia több mint 60 milliárd eurót veszített piaci részesedéséből 2007, az iPhone bemutatkozása óta. Azon a napon, 2011. február 14-én, amikor Elop bejelentette, hogy a Microsofttal szövetkeznek, 14 százalékot zuhant a cég részvényeinek ára.