Jókora per elé nézhet a Tesco, miután a részvényei egy részét birtokló brit intézményi befektetők kártérítési eljárást akarnak indítani ellene tavalyi könyvelési botránya nyomán - jelentette a BBC. A Scott and Scott ügyvédi iroda, amely felvállalná a befektetők képviseletét, azt állítja, a csalás hosszú időre elértéktelenítette a részvényesek papírjainak értékét.

A cég korábban már indított egy pert az áruházlánc ellen az USA-ban, amelyben a befektetők félrevezetésével vádolja a hipermarketláncot. A Tesco nem kommentálta a brit sajtóorgánum értesüléseit. A Scott and Scott bejelentette, hogy Nagy-Britanniában és a kontinentális Európában is élénk tárgyalásokat folytat az ügyben érintett intézményekkel a per indításának lehetőségéről.

Nemzetközi szervezetek arra kértek bennünket, hogy találjuk módot egy nagy-britanniai jogi eljárás megindítására, amelybe bekapcsolódhatnának - mondta David Scott, az ügyvédi iroda vezető partnere. Erre a kérésre reagálva Tesco Shareholders Claims néven külön erre a célra létrehoztak egy jogi irodát, amely igyekszik kelő támogatást összegereblyézni a pereskedés elindításához.

Lecserélték a vezetőséget

Az ügy előzménye, hogy a hipermarketlánc tavaly szeptemberben kénytelen volt elismerni egyes alkalmazottai pénzügyi csalását. A vétkesek 263 millió fonttal (357,8 millió euró) magasabb féléves profitot mutattak ki, hogy javítsák a munkájukról alkotott képet. E bejelentés nyomán a Tesco részvényei 14 éves mélypontra, 164,8 pennyre zuhantak, igaz, azóta 246 pennyre javítottak.

A Scott and Scott lépése csak követi a Stewarts Law hasonló kezdeményezését - ez az ügyvédi iroda tavaly jelezte, hogy meginvitálná az áruházlánc részvényesit egy kártérítési per indítására. Eközben a csalások kivizsgálásával foglalkozó állami intézmény, a Serious Fraud Office (SFO) büntetőjogi vizsgálatot folytat az könyvelési szabálytalanságok felderítése érdekében.

A botrány kirobbanása óta számos vezető távozott a Tescótól. Az élen is változás történt: Dave Lewis személyében új vezérigazgatót igazoltak a Unilevertől. Az felfrissített vezetőség költségcsökkentésbe kezdett és vagyoneladásokat ígért a vállalat pénzügyi helyzetének javítása céljából.