2023 áprilisában Vlagyimir Putyin felhatalmazta a kormányt, hogy lefoglalja a Kreml által  tartott országokból származó külföldi vállalatok oroszországi vagyonát. A nem túl barátságos lépés elég egyértelmű válasz a nyugati országoknak, miután a szankciók részeként 350 milliárd dollár orosz vagyont fagyasztottak be az elmúlt 2 évben - írja a független Moscow Times. 

Putyin legutóbbi rendelete elrendeli a Glavprodukt holding társaság, annak több leányvállalata illetve a hozzájuk köthető három konzervgyár lefoglalását.

A kormány átveszi az irányítást a cég anyavállalata, a Promszelhozinveszt felett is, amely az Egyesült Államokban bejegyzett Universal Beverage Company tulajdonában van.

A Kommerszant üzleti napilap szerint az Universal Beverage tulajdonosa egyébként Leonyid Szmirnov orosz származású amerikai üzletember , aki az 1970-es években emigrált a Szovjetunióból, majd az 1990-es években tért vissza Oroszországba.

Az újság a Glavproduktot Oroszország vezető konzervipari gyártójaként írta le, több mint 500 márkájú húskonzerv, sűrített tej, valamint hal- és zöldségkonzerv van a kínálatában. 

A lefoglalt vagyontárgyak ideiglenes kormányzati ellenőrzését Putyin rendelete értelmében az oroszországi szövetségi állami vagyonkezelő ügynökség, a Roszimuscsesztvo fogja felügyelni.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió több mint 350 milliárd dollár állami és személyes vagyont zárolt le vagy foglalt le a nyugati szankciók részeként Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója miatt. Az EU tagállamai májusban megállapodtak abban, hogy a befagyasztott vagyonból származó több milliárd eurós nyereséget Ukrajna felfegyverzésére és a háború utáni újjáépítés finanszírozására fordítják.

Ingünk-gatyánk rámegy, ha vége a háborúnak Ukrajnában

Miközben minden épeszű ember az Ukrajnában pusztító háború végét várja, van olyan gazdasági szektor, ahol drágulással számolnak a harcokat követő években. Ukrajna újjáépítéséével a kontinens építőipara nemcsak a dolgos kezeit, hanem az alapanyagait is elveszítheti, a kérdés az, hogy sikerül-e nekik az ukrajnai beruházásokból részesedést szerezni. >>>