A francia és olasz vállalatok idén 1,9 milliárd euró értékben vettek fel úgynevezett Schuldschein-adósságot, azaz kötvényeket és hiteleket egyaránt ötvöző értékpapír kibocsátásával fedezett hitelt Németországban. Ez az összeg 2023-ben egész évben 946 millió euró volt.

Ehhez képest 2024-ben csak az olasz vállalatok eddig 1,1 milliárd eurónyi összegben bocsátottak ki ilyen adósságot a német piacon, ami rekordot jelent a Bloomberg összeállítása szerint.

A Schuldschein nem más, mint a jó öreg váltó, egy fizetési kötelezettséget igazoló értékpapírral fedezett hitel. Hasonlít a nyilvánosan kibocsátott kötvényekhez, mivel az adósság így átruházható, ugyanakkor kibocsátása sokkal egyszerűbb, jóval kevesebb kötelezettségnek kell a hitelt felvevő félnek megfelelnie. Ráadásul elvileg a német helyi törvények vonatkoznak rájuk, nem kerülnek úgy forgalomba, mint a kötvények, és ezért a nemzetközi tőkepiaci szabályozások szigorúbb előírásai is kikerülhetők velük. Németországban a befektetők nagyon szeretik, ezért más országok cégei is igyekeznek kihasználni a piac nyújtotta lehetőségeket.

Korábban is nagy divatjuk volt, azonban a befektetők 2022-ben óvatosabbá váltak a hagyományos német, osztrák és svájci Schuldschein-piacokon kívüli hitelfelvevőkkel szemben. Ennek oka, hogy az az Orpea SA nevű francia vállalat, amely idősotthonokat üzemeltet, a lakókkal való rossz bánásmódjával kapcsolatban botrányba keveredett, és végül adósságátütemezésre kényszerült.

Ezt a kellemetlen epizódot azonban a jelek szerint idénre lezárta a piac, ráadásul a DACH országok (Németország, Ausztria, Svájc) vállalatai a gyengébb gazdasági növekedés és az emelkedő kamatok miatt nem akarnak olyan nagyságrendben hitelt felvenni, mint korábban. Így a befektetők kénytelenek más országokból érkező hitelfelvevők papírjait is megvenni.

Paul Kuhn, a Schuldschein-ügyletek egyik fő szervezőjének számító Bayerische Landesbank ügyvezető igazgatója szerint Franciaországban és Olaszországban is vannak bőven olyan cégek, amelyek megbízható hitelfelvevőnek számítanak, ugyanakkor sokszor kedvezőbb kamatokkal lehet őket hitelezni, mint a német vállalatokat.

Az  Unicredit részéről azt mondták, ők is elég erős keresletet tapasztalnak az olasz vállalatok iránt. Az a jellemző, ha már egy hitelfelvevő megízlelte a német váltópiacot, akkor gyakran visszatér oda, ha forrásra van szüksége.

Nincs meglepetés: tartja a kamatot az EKB

Szeptemberre várják az elemzők az eurós kamatszint csökkentését.

A részletekről ITT írtunk bővebben.