A brit olajipari óriás Shell 6,3 milliárd dolláros (5,8 milliárd eurós) nettó nyereségről számolt be a második negyedévben, amellyel jócskán felülmúlta az elemzői várakozásokat, amelyek 5,9 milliárd dolláros (5,5 milliárd eurós) eredményre számítottak. 

A kiemelkedő teljesítmény elsősorban a kilövő olaj- és gázáraknak köszönhető, amit részben ellensúlyozott a finomítói árrés csökkenése – írja az Euronews

A Shell újabb erős negyedéves működési és pénzügyi eredményeket ért el

– jelentette ki Wael Sawan az olajvállalat vezérigazgatója. 

A közölt számok 25 százalékos növekedést jelentenek 2023 második negyedévéhez képest, ugyanakkor 19 százalékos csökkenést az előző negyedévhez képest.

Az üzleti sikeren felbuzdulva a vállalat további 3,5 milliárd dolláros (3,2 milliárd eurónyi) részvény-visszavásárlási programot jelentett be a következő három hónapra. 

A 2023 januárjában hivatalba lépő Wael Sawan a megújuló és hidrogén üzletágakról a nyereségesebb fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó üzletágra helyezte át a hangsúlyt.

A csökkenő nyereség és a részvényesek nyomásának hatására a Shell tavaly bejelentette, hogy a vezérigazgató profitnövelő stratégiájának részeként 15 százalékos létszámleépítést hajt végre az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokkal foglalkozó részlegen.

Távozik a Shelltől a legmagasabbra jutott magyar menedzser

Kapitány István 37 évnyi karrier után, július 1-ig marad a világcég globális alelnöke.

A részletekről ITT írtunk bővebben.