A finn Nokia szerdán négyezer fős elbocsátást jelentett be, magyarországi, finnországi és mexikói üzemeiből a gyártás Ázsiába történő áttelepítése miatt. Ez a 4400 főt foglalkoztató komáromi üzemben 2300 főt érint, vagyis több mint 50 százalékos a leépítés. A felülvizsgálatról már tavaly ősszel beszámolt a finn mobiltelefon-gyártó - akkor már sejteni lehetett, hogy a komáromi üzem sem ússza meg elbocsátások nélkül.

A cég még nem jelentett be csoportos leépítést, hiszen ezt még egy, akár 15 napot is igénybe vevő konzultáció előzi meg, amely a kialakulat helyzet kezelésére is remélhetőleg megoldást fog kínálni - mondta el a Napi Gazdaság Online kérdésére Pákozdi Szabolcs, a komáromi Munkaügyi Központ vezetője.

A most elbocsátandó 2300 fő a Nokia saját munkavállalója - mondta Pákozdi arra utalva, hogy nem kölcsönzött munkaerőről van szó.

Amit viszont még nem lehet tudni - tette hozzá a komáromi Munkaügyi Központ vezetője -, hogy ebből mekkora arányt jelentenek a Szlovákiából vagy a máshonnan ingázók. Erre a kérdésre Pákozdi szerint a most következő, céggel történő konzultáció ad majd választ. Az biztos, hogy az összesen 4400 foglalkoztatottból körülbelül 1400 a szlovákiai munkavállaló.

Az elbocsátandó dolgozókkal kapcsolatban Pákozdi elmondta, hogy zömmel operátori és elektronikai végzettségűekről van szó, akikre szerinte lesz kereslet.

Ami viszont aggodalomra adhat okot, hogy még nem lehet tudni, hogy milyen tovagyűrűző hatása lesz a csoportos leépítésnek. A tavaly őszi bejelentés óta a cég működésének átalakítása - így a magyarországi tevékenység leépítése - már annyiban éreztette hatását, hogy januárban volt egy 600 fős elbocsátás, amely három, a Nokiához kapcsolódó céghez volt köthető.

A mostani helyzet jelentősen érinteni majd a környék munkaerőpiacát, hiszen a Nokiához jelentős infrastrukturális üzemeltetés is kapcsolódott (pl. őrző-védő tevékenység, üzemi konyha üzemeltetése stb.), amelyeket a általában helyi vállalatok végeztek el - jegyezte meg Pákozdi.