Az Európai Bizottság (EB) nem tartja problémásnak, hogy a spanyol kormány megvétózta a magyar felvásárlási ajánlatot a Talgo vonatgyártó vállalatra. A Pedro Sánchez vezette kabinet nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva mondta ki a vétót Ganz-Mávag konzorcium által benyújtott ajánlatra. 

Sajtóinformációk szerint a CNI (Centro Nacional de Inteligencia) nemzetbiztonsági szolgálat áll a döntés mögött, akik a magyar csoport orosz kapcsolatára hívták fel a madridi kormány figyelmét. A Ganz-Mávag a vétóra reagálva bejelentette, hogy Spanyolországban és uniós szinten is jogi lépéseket tesz a döntéssel kapcsolatban.

A döntés előjoga a tagállamé

Francesca Dalboni, az EB pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős szóvivője az El Paísnak elmondta, az uniós szerv álláspontja szerint

a döntés előjoga az államé, és a bizottságnak nem kell előzetesen jóváhagynia Spanyolország döntését, hogy megvétózza a felvásárlást.

Dalboni aláhúzta, a tagállamok biztonsági okokból korlátozhatják az egységes piaci szabadságjogokat, például a letelepedés szabadságát és a tőke szabad mozgását, abban az esetben, ha ezek az intézkedések „indokoltak és arányosak a kitűzött céllal”. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság nem kötelezi a tagországokat, hogy előzetesen bejelentsék az ilyesfajta döntéseket.

Hozzátette:

egyelőre senki – a magyar cég és a kormány sem – kérte az ügy felülvizsgálatát, annak ellenére, hogy a Ganz-Mávag korábban jelezte, panaszt fog benyújtani a döntéssel kapcsolatban.

Régóta húzódó történet

felvásárlásról még tavaly novemberben jelentek meg az első hírek, a Ganz-Mávag márciusban tette a 619 millió eurós nyilvános vételi ajánlatát a Talgo összes részvényére. Oscar Puente spanyol közlekedési miniszter már ekkor arról beszélt, hogy a kormánya mindent meg fog tenni az üzlet megakadályozásáért. 

Több más érdeklődőről is lehetett hallani a Ganz-Mávag mellett, először a svájci Stadler neve jelent meg a médiában, majd a cseh Skoda Transportation Group csatlakozott szakmai befektetőként a CriteriaCaixa nevű, spanyol nemzeti pénzügyi csoport mellé a Talgo megvételéért folyó versenybe. Utóbbi végül elállt az üzlettől.