Az Apple egykori alapítóját, Steve Jobs-ot a mai napig nem véletlenül tartják számon igazi látnokként, aki a Macintosh számítógéptől kezdve az iPhone-ig szélesítette a technológiai horizontot és hozta el maga is a holnapot.

Egy újonnan közzétett, 1983-ban készült felvétel csak még inkább megerősíti az előbbi állítást, hogy Steve Jobs mindig is mennyire megelőzte a korát.

A Steve Jobs Archívum legújabb digitális kiállítása eddig soha nem látott videofelvételeket bocsátott közre az Apple-alapító egyik 1983-as előadásáról, amely a Nemzetközi Design Konferencián hangzott el.

Ekkor a 28 éves Steve Jobs épp arról beszél, hogy miként látja a technológiai fejlődés jövőjét, továbbá olyan funkciókat ír le, amelyek hasonlítanak a mai AI-alapú chatbotokhoz.

A következő 50-100 évben egy olyan számítógépet képzelt el, amely képes lesz az ember „mögöttes szellemét, vagy mögöttes elveit, illetve a világ szemléletének bármely mögöttes módját” magába foglalni. A techguru akkor azt is hozzátette, hogy ez a bizonyos számítógép képes lenne olyan válaszokat generálni, mintha csak egy valós személy válaszolna.

Például ha megkérdezzük tőle, hogy mit válaszolt volna erre Arisztotelész, akkor a gép erre is tudna válaszolni – fogalmazott Steve Jobs, akinek jövőkoncepciójához négy évtizeddel később – a mellékelt ábra szerint - valóban felzárkózott a technológiai fejlődés, valamint a társadalom.

(via CNBC)

Levadásszák a mesterséges intelligencia kiszolgálóit

A befektetők látva a mesterséges intelligencia körüli felhajtást, immár olyan cégek részvényeit kezdték el keresni Európában, amelyek közvetve nyerhetnek a technológia terjedésével. Közüzemi szolgáltatók professzionális adatszolgáltatók, de még a rézbányák is szerepelnek a célpontok között.

A részletekről ITT írtunk bővebben.