Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója csütörtökön közölte, hogy egy 5 milliárd dolláros beruházásról fog tárgyalni vállalat igazgatótanácsával. Ezt az összeget a szintén Musk tulajdonába lévő, mesterséges intelligenciával foglalkozó xAI startupba fektetnék be. Az üzletember ettől reméli a robotaxik és az egyéb önvezető járművek fejlesztési ütemének a felgyorsítását.

A milliárdos a közösségi média platformján, az X-en indított szavazást az invesztícióról, miután a válaszadók közel 68 százaléka arra voksolt, hogy a vállalatnak be kellene fektetni az xAI-ba. Az egykori Twitteren közzétett bejegyzésében az üzletember konstatálta, hogy mivel a beruházást a lakosság is támogatja, ezért  „meg fogjuk vitatni a Tesla igazgatótanácsával" – írja a Reuters.

A Tesla és az xAI

Musk a ChatGPT-t piacra dobó OpenAI társalapítójaként is ismert, ám 2015-ben otthagyta a céget. Az AI veszélyeitől félő Tesla elnök  2023-ban xAI néven elindította a saját MI-t fejlesztő vállakozását. A dél-afrikai üzletember a cég Grok nevű, mesterséges intelligenciáját szeretné összehangolni a Tesla szoftverével. Ez Musk szerint

hasznos lenne a teljes önvezetés előrehaladásában és az új Tesla adatközpont kiépítésében

A Tesla kedd éjszaka közzétett, második negyedéves bruttó árrése és nyeresége elmaradt a Wall Street várakozásaitól, mivel a vállalat csökkentette az árakat és ösztönzőket kínált az eladások fellendítése érdekében.

Szenved a Tesla, de Elon Musk szerint nincs semmi probléma

Az elszálló költségek és az árverseny miatt halovány bevételek láttán fájhat a Tesla-részvényesek feje.