Az Európai Bizottság eljárásának hatására a ByteDance visszakozott a TikTok Lite alkalmazásban található, a képernyő előtt töltött időt jutalmazó funkciójának európai bevezetésétől. 

A kínai vállalat áprilisban indította útjára Lite névre hallgató újítását Franciaországban és Spanyolországban anélkül, hogy az online óriásplatformok esetében kötelező értékelési jelentést benyújtotta volna a lehetséges kockázatok mérséklésére.

Néhány héttel később az EB eljárást indított a videómegosztót üzemeltető ByteDance ellen, mivel a TikTok Lite Task and Reward nevű program lehetővé tette a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például a videók megtekintése, a tartalom kedvelése és a barátok meghívása során pontokat szerezzenek. 

Ez pedig nem felel meg az unió közösségi médiáról szóló törvénye, a Digital Services Act (DSA) előírásainak. 

Nem az első visszavonuló 

Az EB a DSA keretében a TikTok mellett eljárást indított a Facebookot és Instagramot tulajdonló Meta ellen is, az állítólagosan függőséget okozó algoritmusaik miatt. A bizottság újraválasztott elnöke,  Ursula von der Leyen ígéretet tett arra, hogy új mandátuma alatt még inkább fellép az addiktív platformokkal szemben  – írja a Politico.

A Digital Services Act adatvédelmi előírásait szem előtt tartva a Meta júniusban szüneteltette azt a tervét, hogy a mesterséges intelligencia képzése céljából összegyűjtse az európaiak Facebook- és Instagram-posztjait és képeit.

Az Apple is közölte, hogy blokkolni fogja az új AI-technológia kiadását, mert attól tart, hogy az nem felel meg a digitális piacokról szóló uniós törvénynek. Az amerikai szolgáltató szintén az unió nyomására biztosított hozzáférést a rivális vállalatoknak a „tap-and-go" mobilfizetési rendszeréhez.  

Egy eljárás véget ért, de van másik

Ennek ellenére történelminek számít a TikTok hétfői bejelentése:

ez az első alkalom, hogy a bizottság kötelezettségvállalást kapott egy nagy online platformtól, és lezárja a DSA szerinti vizsgálatot. 

Uniós tisztviselők szerint azt is vállalta a cég, hogy nem indítanak más néven hasonló, függőséget okozó funkciót. ByteDance szóvivője elmondta:

a TikTok örül, hogy sikerült békés megoldást találni, és most visszavonta a TikTok Lite jutalmazási programot, amelyet már önként felfüggesztettünk.

Azonban a ByteDance tulajdonolta vállalattal szemben továbbra is folyamatban van egy másik uniós vizsgálat, mert a gyanú szerint a TikTok nem védi megfelelően függőséget okozó algoritmusától a tinédzsereket és nem elég hatékony a cég felhasználók életkorát ellenőrző mechanizmusa.