A Fitch, hasonlóan más hitelminősítőkhöz, szisztematikusan vizsgálja felül az európai bankrendszert azzal a céllal, hogy rámutasson elégtelen tőkeellátottságukra. Ennek eredményeként július óta egymást érik a leminősítésekkel és más figyelmeztetésekkel jelentkező sokkhullámok a pénzintézetek piacán - értékelte a Fitch legújabb leminősítéseit egy elemző a Bloombergnek nyilatkozva. A hitelminősítő több mint egy tucat bank adósságainak besorolását vette figyelőlistára és lerontotta a svájci UBS, a brit Llyods és RBS osztályzatát.

Az UBS A plusz helyett A, a két brit bank A helyett AA mínusz minősítést kapott. A Fitch mindkét lépését azzal indokolta, hogy a pénzintézetek kevésbé számíthatnak kormányaik támogatására, mint korábban. A Goldman Sachs, a Morgan Stanley és még öt bank azért került figyelőlistára, illetve azért kapott egyes esetekben negatív kilátásokat, mert az új pénzügyi szabályok bevezetése és a rossz gazdasági környezet nehézségeket okozhat nekik.

Elhullanak a bankok a stresszteszten

Az európai bankokat, köztük a francia Crédit Agricole-t a térség adósságválsága, a Bank of Americát a jelzáloghitel-piaci kockázatok miatt nézi szúrós szemekkel a Fitch. Hét globális szinten tevékenykedő bankkal kapcsolatban - köztük van a Deutsche Bank, a Crédit Suisse, a BNP Paribas, a Société Generale és a Barclays - az aggasztja a hitelminősítőt, hogy üzleti modelljük miatt különösen érzékenyen érinti őket a pénzpiacok hullámzása, illetve a szabályozási változások sorozata.

Egy újabb becslés, a Crédit Suisse elemzőinek tegnap megjelent prognózisa szerint 66 bank bukhat el az európai bankfelügyeleti hatóság (EBA) felülvizsgált stressztesztjén, és a pénzintézeteknek összesen 220 milliárd euró plusztőkére lehet szükségük. A svájci bank szerint a brit RBS-nek egyedül 19 milliárd eurót kell felhajtania. A tőkeigényről szóló becslések eddig 100-200 milliárd euró között szóródtak, az EBA 200 milliárdot becsült.