A kabinet közleménye szerint az egyetlen szerbiai acélgyár privatizációjára kiírt decemberi pályázatra három cég jelentkezett, de csak az Esmark tett érvényes ajánlatot. A részleteket egyelőre nem közölték, így azt sem lehet tudni, hogy mennyiért venné meg az Esmark Europe az ötezer embert foglalkoztató, veszteséges állami vállalat eladásra kínált 80 százalékát.

James P. Bouchard, az Esmark csoport alapítója korábban a szerb sajtónak azt mondta, ha ők nyernek a pályázaton, a következő néhány évben 400 millió dollárt fektetnek a vállalatba, és senkit nem bocsátanak el. Kiemelte: csak 2015-ben 28 millió dollárt fektetnének az acélgyárba, hogy újra beindulhasson a már hosszabb ideje nem működő nagyolvasztó, továbbá a központi gyárépületre is költenének.

Szerbia azért döntött a privatizáció mellett, mert eddig évi 120 millió dollárral volt kénytelen szubvencionálni az üzemet. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás egyik feltétele azonban az volt, hogy megvonják a veszteséges állami cégek kormányzati támogatását.

A belgrádi kormány magára vállalta a cég mintegy 400 millió dolláros adósságát, a vevőnek pedig kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy az üzem egyik kohóját teljes kapacitással tovább működteti, a másikban pedig 2016 végéig újraindítja a termelést, továbbá tíz évig nem adja el üzletrészét.

Szerbia korábban már kétszer is megpróbálta eladni az acélművet, de egyetlen kötelező érvényű ajánlat sem érkezett.

A szendrői acélgyárat először 2003-ban adták el, miután csődbe ment. Az amerikai US Steel 23 millió dollárért vásárolta meg, a vállalat 2012-ig az ország egyik legnagyobb exportőre volt, Szerbia teljes kivitelének 13 százalékát fedte le. 2012-ben a szerb kormány jelképes összegért (1 dollárért) vásárolta vissza, hogy megmentse, a US Steel ugyanis a csökkenő kereslet és az acél árának csökkenése miatt bezárta volna a gyárat, és ezzel több ezren váltak volna munkanélkülivé. A szendrői acélgyár azóta is veszteségesen működik, az állam havonta 10 millió dollárral támogatja fennmaradását.