A szervezet közlése szerint a szakember csütörtökön arról tájékoztatta az ECB elnökét, hogy január elsejétől a Harvard Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Központjánál tölt be pozíciót. A közgazdász 2005. június 1-je óta volt az ECB igazgatótanácsának, illetve a kormányzótanácsának tagja, mandátuma 2013 május 31-én járt volna le.

Elemzők szerint az olasz Bini Smaghi távozása egyik feltétele volt annak, hogy a szintén olasz Mario Draghit kinevezzék a szervezet elnökének. Az ECB elnöke és az olasz jegybankelnök mellett ugyanis három képviselője lett volna Olaszországnak a szervezet kormányzótanácsában. Az ECB igazgatótanácsában ráadásul két olasz lett volna, miközben egyetlen tag sem képviselte volna Franciaországot.

Korábban rendre olyan hírek jelentek meg, hogy Bini Smaghi az olasz jegybank vezetője lesz, s egy ilyen ajánlatért hajlandó lenne távozni Frankfurtból. Október végén azonban Silvio Berlusconi hivatalosan is bejelentette: Ignazio Viscót, a jegybank egyik magas rangú alkalmazottját jelöli az olasz jegybank élére.

Hírügynökségi értesülések szerint az október végi euróövezeti csúcsokon éles szóváltás alakult ki Nicolas Sarkozy francia elnök és Silvio Berlusconi olasz kormányfő között, amiért utóbbi nem tudta elérni, hogy Bini Smaghi lemondjon frankfurti pozíciójáról.

Az ECB közleményében Mario Draghi köszönetét fejezte ki az olasz közgazdász munkájáért és hangsúlyozta, hogy munkája során mindig a szervezet függetlensége mellett állt ki.