AI Summit 2024 – második nap

AI Summit 2024 – második nap

Hétfőn és kedden AI Summit BUDAPEST címmel kétnapos rendezvénysorozatot szervez az Indamedia a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban. A konferencia célja, hogy az érdeklődők valós betekintést nyerjenek a mesterséges intelligencia világába, és felfedezzék az üzleti életre, a társadalmi viszonyokra és az ipar világára gyakorolt jelenlegi és jövőbeli hatásait. Kövessék velünk a konferencia eseményeit ma is, percről percre!

15:30
szeptember
10.

A kormányzat is kell ahhoz, hogy az AI felturbózza a hazai gazdaságot

A tőzsdei vállalatok gyorsjelentéseiben harmincezerszer jelent meg 2023-ban az AI, így nem csak a mindennapi életben fontos ez a technológia

– mondta Szabó Péter, a Microsoft ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy ez az adat már önmagában nagyon beszédes, ha a mesterséges intelligenciáról beszélünk.

A Chat GPT első ismert verziója 2022-ben került ki a nagyközönségnek, és nagyon jól sikerült – a legtöbben „elájultak” tőle. Ezzel szerinte olyan kommunikáció jött létre az ember és a gép között, amire korábban még soha nem volt példa.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Az AI még a korábbi informatikai technológiáknál is nagyobb hatással van mindannyiunk életére. Képzettebb munkaerőt „csinál”, ami javuló termelékenységet hoz, így komoly jelentősége van a digitális versenyképességben.

A Chat GPT két hónap alatt ért el 100 millió felhasználót, tehát úgy tűnik, erre egyértelműen van igény, ráadásul gyorsabban és hatékonyabban tesz hozzá a gazdasághoz a korábbi technológiákkal szemben, hiszen a nyomdagép globális felhasználásához 100 év kellett.

Szabó Péter azt is elmondta, hogy

itthon – pozitív kormányzati attitűd esetén – mintegy 7 ezer milliárddal növelné a gazdasági teljesítményt.

14:50
szeptember
10.

Most mindenki azt figyeli, miként reagál a társadalom az AI-ra

Az a nagy kérdés, hogy a nagy hype után miként lép be a társadalom az AI világába, illetve miként kezdik el használni

– mondta Geroge Tilesch. Az AI-szakértő szerint rengeteg cikk van erről a témáról manapság, azok szinte elárasztják az internetet, és ebben is meg kéne találni egyfajta természetes egyensúlyt.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

A PHI INSTITUTE for Augmented Intelligence alapító elnöke szerint mára már több százmilliárdos üzletág lett a mesterséges intelligencia. 

Ha úttörő vagy, mint például az Open AI, akkor főleg szert tehetsz rengeteg pénzre

– fogalmazott a szakértő, ugyanakkor hozzátette, kétségtelen, hogy nagy névre és nagy csapatra van szükség ahhoz, hogy kellő mennyiségű forrással rendelkezzen egy cég.

Napjainkban az Egyesült Államok és Kína fej-fej mellett haladnak az AI-dominanciában. Természetesen vannak még országok AI-fókuszú stratégiával, amelyek a gazdaságra és a társadalomra is komoly hatással vannak – szerencsére egyre többen. Észtország és Szlovénia például komolyan kezd Európában felzárkózni.

14:14
szeptember
10.

Feszült figyelem

Szerző: Economx

Életképek a Néprajzi Múzeumból. A konferencia programja ezen a linken érhető el.

Kép: Economx, Tövissi Bence
13:41
szeptember
10.

Még mindig Transformers-filmek szintjén kezelik a mesterséges intelligenciát?

Szerző: Economx

Tilesch György tavaly arról beszélt előadásában, hogy sokan még mindig a Transformers-filmek szintjén kezelik a mesterséges intelligenciát. Az AI-szakértő sok intelligencia-komponensben már megelőzi az MI az embert. Egy nyolc órás munkafolyamatot akár fél órásra is redukálhat az AI használata. Tilesch György idén is előad az AI Summiton – arról, hogy változott-e a véleménye egy év alatt, hamarosan beszámolunk.

12:56
szeptember
10.

Hogyan hat a mesterséges intelligencia a versenyképességre?

A vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy az AI alkalmazása elkerülhetetlen, mivel minden versenytárs alkalmazkodik a technológiához

– közölte Nagy Szabolcs, a Biotech USA marketing menedzsere az egyik pódiumbeszélgetésen. Cége predikciókhoz, a pénz elosztásához és az e-kereskedelemhez is használja az AI-t. Viszont felhívta a figyelmet arra is, hogy ha mindig az AI utasításait követik az emberek, egy idő után már nem is próbálkoznának más módszerekkel, ha az egyszer bejött. 

Nagy Szabolcsék a marketingben is elengedhetetlennek tartják az MI-t, mivel a vállalat az összes kontinensen jelen van, ezért a reklámvideókban fontos, hogy a célközönséget a saját nyelvükön érje el a tartalom. Az AI segítségével ugyanis különböző nyelveken tudnak élethű szinkront készíteni az influenszerek videóihoz, amivel időt, pénzt és energiát is spórolnak. Kitért arra is, hogy idővel céljuk AI-generált személyekkel reklámozni a termékeiket. 

Mag István, a Mol Group Digital Farctory vezetője szerint 

a mesterséges intelligencia versenyhátrányt generál a piacon, mivel a fejlesztésekben Európa igencsak le van maradva Kínához és Amerikához képest.

Az AI használatát ő is kulcsfontosságúnak tartja, mivel – mint arról korábbi előadásában is beszámolt – az előrejelzések készítésénél hatalmas segítséget jelent. Abban egyetértett Nagy Szabolccsal, hogy az e-kereskedelem hamarosan teljesen automatizált lesz.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Fináczy Eszter, a Decathlon ügyfélszolgálati vezetője elmondta, hogy az elmúlt időszakban már több területen is alkalmaztak MI-alapú megoldásokat és a jövőben további területekre is kibővítenék ezt. Az MI segítségével a hatékonyságot emelték, ezzel pedig a munkaerőt más feladatokra tudják használni. Az a céljuk, hogy a vásárlói élmény 100 százalékosan megfelelő legyen, ebbe beletartozik az is, hogy adott esetben telefonon is külön megkeresik az ügyfélt. A vásárlóik korosztály szerinti megoszlása miatt jelen van még a telefon és az e-mail is a Decathlonnál a chat mellett. Meglátása szerint a részfeladatokat lehet majd teljesen automatizálni, emberi ügyfélszolgálatra azonban szükség lesz a jövőben is.

Maksimovic Ágnes, a Kifli.hu marketing menedzsere arról beszélt, hogy egyre inkább felerősödik az az igény, hogy ne csak maga a termék álljon rendelkezésre, hanem kedvezményes, sokkal perszonalizáltabb ajánlatok is. Szerinte az ügyfélélmény, a logisztika és a marketing területén is kulcsfontosságú az MI. A Kiflinél 

prediktív analitika segítségével napi szinten előrejelzik, hogy hány rendelés várható, erre készítik fel a raktárat, az ügyfélszolgálatot és a futárokat is.

Figyelik az időjárást is, mivel amikor esik az eső, akkor megnőnek a rendelésszámok. Ha mégsem esik, akkor a rendszer képes automatikusan gerjeszteni a keresletet, például kedvezmények, ingyenes szállítás vagy ajándékok nyújtásával.

Mindig van egy humán és egy digitalizált álláspont, ezt kell egymáshoz közelíteni, a cél a produktivitás növelése.

Ők nem tapasztaltak szignifikáns különbséget a lokalizációban, például abban, hogy a cseh tulajdonos németül szólalt meg egy videójukban.

12:33
szeptember
10.

A földsúroló bandát lessük az AI segítségével

Szerző: Koncsek Rita
Egymillió körül lehet a Mars és Jupiter közötti keringő kisbolygók száma, ezek többségét már felfedeztük és nyilván is tudjuk tartani

– mondta Kiss László csillagász, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója, akiről egyébként már neveztek el kisbolygót, mint az év ismeretterjesztő tudósa.

A kisbolygókat a felfedezőik nevezhetik el, az üstökösökkel kicsit másképp van. 2010-ben véget ért a távoli kisbolygók felfedezése, mára gyakorlatilag mindent felfedeztek, amit érdemes, de még itt vannak a Föld mellett elsuhanó kisbolygók, melyek felfedezésre várnak, tette hozzá a csillagász.

A földsúroló banda itt repül a Föld és a Hold távolságában, néha 60 ezer kilométerre. Emiatt az AI-t is igénybe veszik a csillagászok, ami azért van, mert ezeknél a kisbolygóknál az elmozdulás, és ennek a felismerése nem triviális probléma, ehhez pedig Kiss László szerint szükség van a mesterséges intelligencia segítségére.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Egy esetleges magyarországi kisbolygó-becsapódással kapcsolatban elmondta, ezer kilométer feletti horizontot látnak, úgy fogalmazott, hogy 2010 óta nem találtak egy kilométeresnél nagyobb föld körül keringő kisbolygót. Ez pedig azt jelenti, hogy 

a következő 100 évben biztonságban vagyunk.

A csillagászok és földtudósok asszisztensként használják a gépi tanulást a vizsgálataikhoz, mivel csillagászati mennyiségű adat van a birtokukban. A kisbolygók klasszikus emberi agy általi átvizsgálása ma már nem megy, ezért hívják segítségül a mesterséges intelligenciát.

12:04
szeptember
10.

Az AI akár kétóránként is képes körbefotózni a bolygót

Az űrkutatásban már megszokott, hogy mesterséges intelligenciát használnak: Horváth Gyula, a C3S Kft. ügyvezető igazgatója szerint már nagyon jó eszközöket tudunk feljuttatni az űrbe, elképesztő kamerákat például, melyek nagyon sok pixelben készítenek képet. A szemünk három színben lát, ezek a kamerák viszont 400-700 színben látnak. Egyre több mindent dolgozunk fel, már AI-jal is dolgozunk. 

Parányi, cipős doboznyi műholdakra raknak AI technológiát, sőt vannak olyanok berendezések is, amelyek kétóránként körbefotózzák az egész bolygót, ezeket a rendszereket ráadásul tanítani lehet

– mondta Horváth Gyula.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Sik András, a 4iG Space and Defence Technologies vezérigazgatói tanácsadója azzal folytatta, hogy az űrtevékenységben az AI használata egyáltalán nem új. Amikor az eszközre bízzuk a döntést, akkor azt látjuk, hogy két Rover képes leszállni a Marson, úgy mint 2004-ben. Ezek az eszközök több hónapon át mentek különleges helyszínekre a bolygón, felvételeket küldtek például különleges sziklákról, ezeket mi tanulmányozni tudtuk. 

Tehát már 20 éve is AI-hoz hasonló eljárásokat használtak a bolygókutatásban.

Fejleszteni lehet ezeket az alkalmazásokat, lokalizálni is lehet ugyan, de kihívás például a Kárpát-medencére fejleszteni távérzékelést, mert teljesen más, mint mondjuk Észak-Amerika földrajzi területe – tette hozzá Sik András.

 

11:39
szeptember
10.

Nagy lépés a termékajánlók evolúciójában

Szerző: Vermes Ádám
A személyre szabott vásárlói interakciókat beépíteni „ma már nem extra, hanem alapvető elvárás”

– mondta előadásában Móczár Rudolf, a Libri-Bookline Zrt. Digitális Média és Teljesítményfejlesztési vezetője. Minden második felhasználó vásárolt már olyan terméket, amit eredetileg nem akart, de látta egy termékajánlóban. A termékajánlók nagy előnye emellett az is, hogy az ilyenekkel interakcióba lépő vásárlók nagyobb valószínűséggel fejezik is be a vásárlást, és nagyobb arányban térnek vissza vásárolni.

A termékajánlók evolúciójában ma már eljutottunk a termékhierarchia-alapútól (azaz például megvettük a trilógia első kötetét, akkor a másodikat ajánlja fel) az MI-alapúig (már megvettük az összes Harari-könyvet, majd mesekönyvet ajánl, mert van gyerekünk).

Móczár Rudolf kiemelte, hogy a vásárlói élménynél nem csak az a lényeg, hogy olyan terméket ajánljon, amit meg is vesznek majd, a változatosság is kulcsfontosságú. A Bookline MI-alapú termékajánlójához a Google Vertex AI-t használják. A tapasztalatokról elmondta, hogy az implementációs időszak nagyjából 4-5 hónap volt, a rendszer működtetése nem igényel speciális fejlesztői tudást. A hatékonysága a piaci benchmarkok szerint 30-40 százalékkal magasabb a többi hasonló termékajánlónál.

A termékajánlók után a chatbotok is szóba kerültek az előadásban. A webshopok alig tizede vezetett be ilyen eszközt, és ezeknek is elenyésző részét használják termékajánlásra. A Bookline AI könyvajánló chatbotjának augusztus közepétől indult el a publikus pilotja.

A bot ChatGPT alapú,

  • több mint 1500 beszélgetést bonyolított már le,
  • az elégedettség 71,4 százalék volt,
  • a vásárlási konverzió pedig 3,7 százalékot ért el

– sorolta az adatokat a Móczár Rudolf.

Nagy Márton: jön a munkáshitel, 5 százalék alá kell levinni a lakáshitel kamatokat

Nagy Márton: jön a munkáshitel, 5 százalék alá kell levinni a lakáshitel kamatokat

Nagy Márton azt kérte a bankoktól, készüljenek fel a munkáshitel mielőbbi és sikeres közvetítésére. Emellett elvárás, hogy a lakáshitel kamatokat önkéntesen szorítsák 5 százalék alá.

Jön a 400 forintos euró, cserébe régiós elitbe kerül a magyar gazdaság

Magyar cég biztosítja az áramot Ukrajna számára egy 240 tonnás behemóttal

Veres Tibor már vinné a céget, amelynek három éve eladta az aranytojást tojó tyúkot

Veres Tibor már vinné a céget, amelynek három éve eladta az aranytojást tojó tyúkot

Kivásárolná a többi részvényest az Akko Invest legnagyobb tulajdonosa, a Veres Tibor érdekeltségébe tartozó Mevinvest.

Kamatot vágott a Fed, a forintot egyelőre nem segíti a döntés

Az Airbnb tiltása abszolút nem jó megoldás

Az Airbnb tiltása abszolút nem jó megoldás

Flesch Tamás: Már hosszú évek óta lobbizunk, és nem az Airbnb ellen.

Megkérdeztük a magyarokat, betiltanák-e az Airbnb-lakásokat

MotoGP- és Superbike vb-futam lesz a Balaton mellett 2025-ben

Sorra kapcsolják le az áramot az árvíz miatt veszélyeztetett helyeken

Sorra kapcsolják le az áramot az árvíz miatt veszélyeztetett helyeken

Csütörtök reggelig több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport.

Fordulat az e-autóknál? – az EU-ba is megérkezett a forradalmi technológia

Rémes adatok jöttek, kongatják a vészharangot

Rémes adatok jöttek, kongatják a vészharangot

Valósággal összezuhantak augusztusban az újautó eladások Európában, drámai a helyzet az elektromos autók piacán.

Már minden második magyar ezt az autót veszi

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

AI Summit 2024 – második nap

Hétfőn és kedden AI Summit BUDAPEST címmel kétnapos rendezvénysorozatot szervez az Indamedia a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban. A konferencia célja, hogy az érdeklődők...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.