AI Summit 2024 – első nap

AI Summit 2024 – első nap

Hétfőn és kedden AI Summit BUDAPEST címmel kétnapos rendezvénysorozatot szervez az Indamedia a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban. A konferencia célja, hogy az érdeklődők valós betekintést nyerjenek a mesterséges intelligencia világába, és felfedezzék az üzleti életre, a társadalmi viszonyokra és az ipar világára gyakorolt jelenlegi és jövőbeli hatásait.

11:58
szeptember
9.

Már nagy szükség volt a szabályozásra

„Az AI Act-ben az a jó, hogy van, mert már nagy szükség volt rá, nagy volt a várakozás” – mondta Petrányi Dóra, a Globális Technológia, Média és Kommunikációs Csoport társvezetője a Futunk a technológia után című pódiumbeszélgetésen. A GDPR-hoz, vagyis az általános adatvédelmi rendelethez hasonlította, mert arra is nagy volt az igény. Az AI Act-nél fontos, hogy kockázatalapú megközelítéssel indítottak. A tiltott alkalmazások olyan kockázatosak, hogy 6 hónap múlva már nem lehet azokat kezelni, ezért fontos, hogy a tiltásokkal már most tisztábban lehessen látni.

„Alapvetően maga az AI Act megközelítése jó, mert nem a technológiát határozza meg, hanem annak az alkalmazását”

– mondta Csiszér Gábor az NGM főosztályvezetője. A szabályok azt célozzák, hogy mikor van jogsértés, milyen kockázatok vannak, és mikor kell beavatkozni.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Azért olvad le az okos hűtőszekrény, mert áramszünet volt, egy másik példa szerint újra bootolt a hűtő, de az érzékelője miatt nem kezdett hűteni, mert elég hideg volt. Kihez hogyan fordulhatok? Petrányi Dóra elmondta, fogyasztói szempontból van már formálódóban egy MI-re vonatkozó rendelet, ami a probléma felmerülése esetén a bizonyítási tervet fogja kidolgozni, de ez egyelőre csak egy tervezet. Az az irányelv körülbelül már 2 éve parkolópályán van – tette hozzá Csiszér Gábor. Szerinte 

a ChatGPT nagyon beivódott a köztudatba, hogy az a mesterséges intelligencia, ez azonban természetesen nem így van.

Úgy véli, hogy mindenkinek a hatékonyságát növelik ezek az eszközök hosszú távon, legyen az vállalat vagy magánszemély.

„A technológia szempontjából az a jó, ha a szabályozás egyszer már megvan, és az többet nem változik”

– mondta Tóth Miklós, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője. Hozzátette, a gyors folyamat fontos, hogy azonnal lehessen alkalmazkodni a rendelethez.

Tóth Miklós szerint a problémát az jelenti, hogy a vállalkozások megijedtek az uniós rendelettől, azonnal a büntetések iránt kezdtek érdeklődni. Az emberek 45 százaléka Kelet-Európában nem tartja hasznosnak az MI-megoldásokat, amit MI-vel foglalkozó szakemberként megdöbbentőnek tart. Ez ellen meglátása szerint use case-ek bemutatásával lehet fellépni.

Petrányi Dóra szerint

az lenne a nagy baj, ha a technológiai fejlődést akadályozná a szabályozás.

Az Egyesült Államok, az ázsiai országok és Európa teljesen máshogy közelít az MI szabályozásához. Mindenhol vannak már olyan alkalmazások, amelyek felvetik az MI szabályozásának kérdését. Az önszabályozás megkerülhetetlen marad a jövőben is.

09:11
szeptember
9.

Sűrű a program

Szerző: Economx

Két helyszínen, a Magyar Zene Háza és Néprajzi Múzeumban, egyszerre több teremben zajlik a konferencia, melynek programját itt találja.

08:53
szeptember
9.

AI Summit, már másodszor

Szerző: Economx

Az AI Summit BUDAPEST rendezvénysorozat egyedülálló lehetőséget nyújt a hazai és a nemzetközi szakértők és érdeklődők számára, hogy valós betekintést nyerjenek a mesterséges intelligencia világába, hogy felfedezzék az üzleti életre, a társadalmi viszonyokra és az ipar világára gyakorolt jelenlegi és jövőbeli hatásait.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Az Indamedia 2023-ban rendezte meg elsőként hazánkban, az AI Summitot, a konferenciát, amely csak és kizárólag a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekre fókuszált. A tavalyi rendezvényről szóló tudósításainkat ezen a linken érheti el. 

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

AI Summit 2024 – első nap

Hétfőn és kedden AI Summit BUDAPEST címmel kétnapos rendezvénysorozatot szervez az Indamedia a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban. A konferencia célja, hogy az érdeklődők...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.