A Fruit of Care Nonprofit Kft. alapítója, Jakab Áron, az első, iparművész diplomájának a megszerzését követően tervezői tudását a fogyatékos emberek társadalmi integrációjának érdekében kívánta felhasználni. Ennek eredményeként 2010-ben létrehozta a társadalmi vállalkozását, ahol a dizájnerek és kézműves mesterek, szakemberek közreműkődésével születnek meg az egyes termékek, amelynek gyártói pedig halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalók, akik számára a nyílt munakerőpiacon való elhelyezkedés komoly nehézséget jelent. Bár a cég egyéni vásárlókat is kiszolgál a webshopjában, azonban a hangsúly a vállalati értékesítésre helyeződik, hiszen a nagyszámú megrendelések képesek csak igazán stabil munkahelyeket teremteni és támogatni a jobbára vidéken, akár zsákfalvakban működő szociális manufaktúrákat. A cég szlogenje „Az ajándék, amivel kétszer adsz” hatványozottan igaz: a megrendelő ugyanis nemcsak a munkavállalójának vagy az üzletfelének csal mosolyt az arcára egy gourmet termékeket tartalmazó, akár perszonalizálható ajándékdobozzal, de a vásárlással segíti az előállítók társadalmi és gazdasági integrációját, illetve a helyi közösségek megerősítését is. Hiszen a manufaktúrák dolgozóinak – életkörülményeikből és képességeikből fakadóan - sokszor ez az egyetlen lehetőségük, hogy ne segélyből, hanem bérből éljenek. A munkaterápia nemcsak anyagi oldalról fontos persze, hanem az önbecsülés, a hasznosság érzésének szempontjából is: keretet ad az életnek és büszkeséggel is tölt el, hogy ezeket a termékeket nem könyörületből vásárolják, hanem a társadalom hajlandó értük piaci árat fizetni.

A kezdetekhez képest jelentősen formálódott a termékkörünk, a lakásdekorációs termékek kikerültek a portfóliónkból, helyüket nagyobb arányban töltöttük fel gasztrotermékekkel, legyen szó lekvárokról, csatnikról, táblás csokoládékról és bonbonokról, kekszekről, szörpökről vagy akár pálinkáról. Bár különféle kézműves manufaktúráktól jönnek, az közös bennük, hogy mind prémium minőséget képviselnek. A beszállítói körünk a munkavállalókat illetően is elég vegyes. A zöldségcsipszeket vagy a nemezvirágokat például autista kollégák készítik - a monoton, jól ismert munkafázisok megnyugtatók számukra, egyúttal a finommotorikai készségeket is fejlesztik. De vannak szegregátumban élő roma asszonyok is, akik nagyon közkedvelt kekszeket gyártanak számunkra, sőt, még az ajándékdobozok összeállítását és a logisztikai feladatok egy részét is szociálisan rászorulók végzik egy önkormányzat által működtetett szociális foglalkoztatóban - avat be Jakab Áron.

A Fruit of Care nagy figyelmet fordít továbbá arra is, hogy maximálisan kiszolgálja a megrendelő egyéni igényeit. Bár vannak sztenderd dobozok is, de egyedileg is össze lehet állítani őket, akár olyan szempontból is, hogy milyen ügyeket támogatna szívesen a cég. Az idei év újdonsága, hogy minden céges megrendelő oklevelet kap, amely tartalmazza, hogy a vásáráslással pontosan mely hátrányos helyzetű csoportoknak integrációjához, illetve hány munkahely fenntartásához járult hozzá. Ez pedig a megrendelő vállalat számára segítséget jelent a vállalati felelősségvállaláshoz kapcsolódó kommunikáció, illetve a fenntarthatósági és ESG jelentéstételi kötelezettség során is.