Az elmúlt fél évben az alábbi tendenciát figyelhették meg a befektetők:

A földgáz árfolyama a korábbi 1,9 dolláros minimumáról 3,8 dolláros magasságokig emelkedett, ezzel szemben a másik nagy energiahordozó, a szén, jóval szerényebb erősödésen van túl. 55 dollárról "csupán" 65 dollárig emelkedett, és itt stabilizálódni látszik.

A földgáznak eddig igen jelentős szerepe volt a villamos energia előállításában, amit alacsony árának köszönhetett, azonban a világpiaci ár emelkedése, valamint a kitermelési szint csökkenése jelentősen növeli az áram előállításának költségét. Ennek köszönhetően a közmű cégek egy 180 fokos fordulatot vettek, és ismét a szén felé fordultak.

A következő öt évben 1200 új, széntüzelésű erőművet adhatnak át világszerte, elsősorban Kínában, Japánban és Indiában. Ázsia gazdasági növekedése miatt folyamatosan emelkedik a térség villamos energia szükséglete(a világ vezető szén importőre Kína valamint Japán), és mivel az utóbbi időben az atomerőművek nem kaptak túl jó marketinget, köszönhetően a japán incidensnek, így a szénerőmű, mint olcsó és megbízható áramforrás, ismét a figyelem középpontjába került.

A folyamat nyertesei lehetnek az amerikai szénbányák, ugyanis Amerika a világ harmadik legnagyobb szénexportőre, valamint a szoros kereskedelmi kapcsolatot ápol Kínával, Japánnal és Indiával.

Véleményünk szerint a Peabody Energy Corp. nevű amerikai szénbánya lehet a történet egyik nyertese. A vállalat hat kontinensen van jelen, és 29 bányával rendelkezik. 2011-ben közel 9 milliárd tonna szenet termelt ki és juttattak el a fontosabb kereskedelmi partnereknek.

Peabody Energy Corp árfolyama
Kép: Solar Capital

Pénteken 26,88 dolláron fejezte be a papír a kereskedést, a novemberi csúcs 30 dollár környékén volt. Kereskedési stratégiának a covered call-t javasoljuk, mivel egy lassabb, hosszabbtávú emelkedést várunk az árfolyamban. 27 dolláron vagy alatta érdemes lehet a részvénybe bevásárolni, majd pedig rövid távon eladási kötelezettséget vállalni a papírra 29 dolláron opció formájában, mivel az opcióért prémiumot kapunk.

Ez számokban így néz ki:

Veszünk ezer darab részvényt 27 dolláron, majd 10 darab januári 18-ai call opciót adunk el 29 dolláros strike áron, melyért 730 dollár prémiumot kapunk. Három kifutása lehet a stratégiának:

  • Január 19-én a részvény árfolyama 29 dollár vagy felette van. Ebben az esetben a részvényre teljesül az eladási kötelezettségünk, és kerestünk a részvény árfolyam emelkedésén 7,4 százalékot, valamint az opciós prémium is miénk, mely a részvény értékére vetítve 2,7 százalékot, azaz egy hónap alatt kicsivel több, mint 10 százalékot kerestünk.
  • Január 19-én az árfolyam 27-29 dollár között lesz, így az opciónk értéktelenül lejár (eladtuk 730 dollárért, visszavesszük/lezárjuk 0 dollárért) a prémiumot zsebre rakjuk, és a papíron is van valamekkora nyereségünk, véleményünk szerint ez a forgatókönyv a legvalószínűbb. Ilyenkor érdemes lehet februárra egy újabb eladási kötelezettséget vállalni mondjuk 30 dollárra, és a papír lassú emelkedése mellett, talált pénzként zsebre rakni az opciós prémiumokat.
  • Január 19-én a papír 27 dollár alatt lesz. A részvényen van valamekkora veszteség, amit az opciós prémiumon bezsebelt 730 dollár csökkent. Ebben az esetben érdemes megvizsgálni, hogy miért esik a részvény árfolyama és akár zárni a stratégiát, vagy megtartani a papírt, és újabb eladási kötelezettséget vállalni, így csökkentve az átlagos bekerülési értéket.

Vetter Péter, Solar Capital