Egy pár órával a FED bejelentés előtt hozták nyilvánosságra az amerikai gazdaság negyedik negyedéves 0,1 százalékos zsugorodását. Makroökonómiában és pénzügyi területeken járatosok tudják, hogy a GDP, tehát a bruttó hazai termék az a háztartások fogyasztása, a beruházások, a kormányzati vásárlások és a nettó export összessége. Amennyiben a FED növekedési pályára szeretné állítani az amerikai gazdaságot, ezeket a tényezőket kell a saját eszközeivel javítania. A háztartások fogyasztására maximum csak közvetett hatást tud gyakorolni. A havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlással viszont növeli a gazdaságba helyezett pénz mennyiségét, amivel a hitelezés beindítását próbálja elősegíteni. Ezzel egy időben a dollárt gyengíti, aminek hatására a nettó export is növekedni tud. A nulla százalék körüli kamat szintén dollárgyengítést és az infláció gerjesztését célozza.

Sokan kérdezhetnék, hogy azon kívül, hogy a dollár gyenge mi ezzel a probléma?

Köztudott tény, hogy az amerikai adósságplafon körüli problémák borzolták az elmúlt év végén és az idei év elején is a kedélyeket. Amennyiben a májusra halasztott fiscal cliff végül életbe lép, úgy a költségvetési kiadások csökkenése kedvezőtlenül hatna a GDP alakulására, és recesszióba taszítaná a gazdaságot. Ennek tudatában a FED nem tehetett mást, mint tovább gyengítette a dollárt, és mindent változatlanul hagyott.

A kérdés csak annyi, hogy mi hosszútávon az érdek, az amerikai álom látszatának fenntartása, vagy a problémákkal való szembesülés és megoldás?


Vogel András, Solar Capital