A befektetők nem csak forint alapú, hanem különböző devizákban denominált állampapírok közül is választhatnak, amely papírok ugyan valamivel szerényebb hozammal kecsegtetnek, de még így is nagyon attraktívak a manapság megfigyelhető globális hozamsivatagban. Továbbá a főbb devizákkal szembeni magasabb forint kamatok jó táptalajt biztosítanak a bankközi devizapiacon egy határidős short pozíció megnyitására (pl. EURHUF, vagy USDHUF), mivel ezekben az esetekben a kamat az eladónak dolgozik.

Regisztráljon további információkért

Ha még nincs kereskedési számlája, vagy ha már van, de szélesebb termékspalettával és minőségi kiszolgálással szeretne találkozni, várjuk jelentkezését és felvesszük önnel a kapcsolatot. Jelentkezni jobb oldalon fent tud az adatai megadásával.

Ezeknek a lehetőségeknek az ismeretében szeretnénk egy olyan konstrukcióról szót ejteni, ami a devizában denominált magyar állampapír és az adott deviza forinttal szembeni határidős ügyletének ötvözéséből egy 8-9 százalék közötti éves hozamot hozhat alacsony kockázati szint mellett. Ráadásul kijelenthetjük, hogy majdnem teljesen neutrális a konstrukció szempontjából az is, hogy ezt milyen aktuális piaci árfolyamon tesszük meg, hiszen a forintból megvásárolt deviza ténylegesen visszaváltódna a kötvény lejáratánál.

A kamatok szempontjából viszont érdemes mielőbb ezt a lehetőséget megfontolni, amennyiben figyelembe vesszük azokat az elemzői véleményeket (többek között a mi meglátásunk is ez), amelyek szerint az MNB kamatcsökkentési ciklusa várhatóan még nem ér véget a közeljövőben, ami miatt egy következő kamatvágás bekövetkeztével már kisebb kamatkülönbözettel leszünk kénytelenek szembesülni, ami csökkenti a konstrukcióból származó hozam összértékét.

Röviden összefoglalva, a devizában nyilvántartott magyar állampapír hozama és az ehhez kapcsolódó határidős ügyletből származó pozitív kamatkülönbözet, a fentebb említett hozamot eredményezheti jelen kamatkörnyezetben, ami figyelemre méltó az alacsony kockázathoz mért viszonylag magas hozam tekintetében.

 

Csollák László, Solar Capital