Kína 120000 metrikus tonna mennyiségű szójababot vásárolt amerikai exportálóktól augusztus 31-i szállításra - jelentette az amerikai mezőgazdasági intézet. Kína a világ legnagyobb importőre szójabab terén, ami nem meglepő. Így egyértelműen az innen érkező hírek, információk vannak a legközvetlenebb hatással a tőzsdei árfolyamokra.

Az argentin termést nagyjából 50 millió tonnára várják idén. Ebben csupán annyi a hiba, hogy egy hónappal korábban 52 millió tonnára várták az idei termést, de idő közben a vártnál szárazabb időjárás miatt módosítani kellett a várakozásokon. Mivel Argentína a világ harmadik legnagyobb exportőre Brazília és az USA után, ezért ezek a hírek szintén komoly súllyal bírnak a globális szója piacon.

A Bank of Australia árupiaci szakértője, Luke Mathews szerint a kínai újév elteltével további aktivitásra lehet számítani a szója importjában. Továbbá jelentős fagykárokkal lehet számolni Anhui környékén, ami a kínai saját termést tizedeli ezekben az időszakokban. Luke ezek alapján erős növekedésre számít bizonyos agráripari termények árfolyamában.

Szójabab grafikon
Kép: Solar Capital

A fenti grafikon vizsgálatával szembe tűnik, hogy ha az 1500 centes árfolyam fölé tud zárni az árfolyam és onnan egy nagy forgalmú kitörést tapasztalunk, akkor ismét emelkedő trend alakulhat ki a szójabab árfolyamában. A tavaly szeptemberi csúcsról történ nagy esésnek az volt az alapja, hogy a korábbi információkhoz képest kisebb károkat okozott a 2012-es aszály. Ennek megfelelően természetesen, ahogy esésnek indult az árfolyam, feltehetően nagy tételben nyílottak a fedezeti short pozíciók a tőzsdei kereskedésben. Ezek likvidálása az 1500-as szintek fölött akár egy hihetetlen gyors felszúrást is eredményezhet véleményem szerint.

 

Horváth Dávid, Solar Capital