Az ingatlan piacot és az építőipart is igen keményen sújtó globális válság még pár évig éreztetni fogja a hatását. Profi részvénybefektetők már most keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel a válság után profitálhatnak a gazdasági fellendülésből. Az építőipar jelenleg a mélyponton van, de a romlás üteme már lassul. A korábbi, 2003-2007 közötti időszak olcsó hitelezésének fellendülése csúcsra húzta az ingatlanok árát. A hitelválságból kiindult bizalmi válság a bankokat teljes hitelezési passzivitásba terelte. Az utóbbi pár hónapban érződik némi változás a hitelezés terén. Megjelentek a bankok az első óvatos hitelnyújtási hirdetésekkel. Természetesen merőben más feltételekkel, de legalább már van hitel.

A korábbi ingatlan hitelekből, amelyeket 10-20 éves lejáratokra vettek fel, lassan a 10 éves hitelek kezdenek kifutni. A vállalatok és ugyanúgy a lakosság is komolyan átszervezte már a költségvetését, előbb-utóbb a megtakarítások nőni fognak. Az ingatlanárak lent vannak, az építési aktivitás is a mélyponton.

A Frankfurti tőzsdén szereplő Heidelberg Cement AG, amelynek részvényeivel a válság előtt még 120 eurós szinten is kereskedtek, jelen van Észak Amerikától egész Európán keresztül a Kelet-Ázsiai piacokig és erőteljesen terjeszkedik az Afrikai kontinensen is. A cég fő termékei építési alapanyagok, cement, homok, kavics, zúzott kő.

A céget sújtotta a szektort érintő kereslet csökkenés, a növekvő energia árak és munkaerő költségek. A menedzsment, jelentős erőfeszítéseket tett 2011-ben ezek kompenzálására. 2012-ben a bevételek növekedése főleg az Észak Amerikai, a Kelet Ázsiai, és az Afrikai piacokon volt jelentős. Ezeken a területeken további növekedést várnak, szemben az európai piaccal.

Heidelberg cement árfolyama
Kép: Solar Capital

A részvény árfolyama jelenleg 47 euró környékén található és erőteljesen robog az elmúlt három évben kialakult 23-53 eurós sáv teteje felé. Visszaesés esetén 41 eurónál vételi lehetőség adódik, 38 eurós stoppal. A sávból történő felfelé kitörés azonban technikailag megnyitja a lehetőséget a 60-70 eurós szintek felé, de ehhez fundamentumokra is szükség lesz.