Miközben a magyar piacon a hangulat és a likviditás nyűglődik, eközben a nyugati tőzsdék végeláthatatlan dübörgésbe kezdek. Az elmúlt egy hónapban, azonban még a környező piacait is felülmúlta a DAX index, ahol úgy látszik, hogy két éves csúcson szeretnék az évet zárni. Annak ellenére ilyen töretlen a hangulat, hogy az EKB múlt héten negatívra módosította a jövő évre várt növekedési prognózisát.

Európában Görögország, Spanyolország, Olaszország és Ciprus helyzete sem mondható megoldottnak, sőt a múlt héten az olasz helyzetet még Silvio Berlusconi visszatérése a politikába is csak a feszültséget fokozta. Ennek ellenére a tegnapi olasz kötvényaukció március óta a legsikeresebbnek bizonyult. A helyzetet csak az Angolok Európai Unióból kilépését emlegető pletykák tetőzik.

Mindemellett a nemzetközi befektetők a fenti tényeket figyelmen kívül hagyva, pozitív hangulatukban a piacokat csak veszik. De térjünk vissza a DAX indexre. A lenti grafikon alapján már itt lenne az ideje egy korrekciónak. Meddig várat még magára egy legalább 300 pontos visszakorrigálás? Elképzelhető, hogy az emelkedés folytatódik még az év végéig, de legkésőbb a jövő év elején visszatérhet az árfolyam a 7400-as szintekre.

 

DAX grafikon
Kép: Solar Capital

 

Jelen pillanatban szinte minden technikai indikátor visszaesést prognosztizál, éppen ezért rövid és középtávon mindenképpen esésnek van nagyobb valószínűsége. Ez nem jelentheti azt, hogy be fog következni a visszaesés éppen ezért bármilyen pozíció felvétele előtt tartsuk figyelem előtt a biztonságot.

Az olyan esetekre, amikor egy piacon az esésnek nagyobb valószínűséget tulajdonítanak a befektetők, mint az emelkedésnek, egy közkedvelt opciós stratégiát szoktak használni. A stratégia neve, "bear spread", lényege, hogy egy put vásárlás mellett egy put eladást is végrehajtunk. A vétel strike ára magasabb, mint az eladásé, így a veszteség minimalizálva van egy adott összegben, és a hozam is korlátozott, de a várható hozam magasabb mint a potenciális veszteség.

Ha felkeltettük érdeklődését, akkor konkrétabb árakért, lejáratokért, és a put-ok javasolt strike áraiért adja meg adatait jobb oldalon fent a további információk box-ban és segítünk.

 

Vogel András, Solar Capital

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!