Habár őrülten hangzik, de a tavalyi évben nem egy közgazdász illetve tudós bedobta már a platina opciót. A megoldást arra találták ki, hogy amennyiben a kongresszus nem tudja, vagy nem akarja az államadóssági korlátot megemelni, abban az esetben ez egy jó megoldásnak bizonyulna. Legalábbis elméletben...

Az amerikai adósság legkésőbb jövő februárra elérheti a 16400 milliárd dolláros limitet. Ez azt jelentené, hogy a kormány a kiadásokat a továbbiakban nem finanszírozhatja hitelből.

Az amerikai jogban levő kiskapu teszi lehetővé a "varázs érmek" létrehozását. Egy törvény szerint az amerikai kincstárnak jogában áll bármennyi érmét vernie platinából, és olyan értékre becsülheti, amennyire csak kívánja.

A forgatókönyv "előnye" hogy a FED amennyiben legyártaná a két, egyenként 1000 milliárd dolláros érmét, abban az esetben a jegybank nem lenne ilyen mértékben deficites, és kedve szerint hitelezhetne tovább a kormánynak. Ebben az esetben, az adósságplafon elérése egy ideig elodázódna. - számolt be róla a Washington Post

A platina érmék tényleg egy legális megoldást jelentenének?

Valószínűleg igen. 2011-ben Jack Balkin, a Yale egyetem jogi professzora az adósságválsággal kapcsolatban vizsgálta a fenti felvetést. Elmondta, hogy a jogban korlátozások vannak mind a bankjegyek nyomtatásának, mind az arany, és mind az ezüst érmék verésének mennyiségére. Mindemellett a törvényben viszont kifejezetten utalnak a platina érmék lehetőségére, és ebből adódóan, egy legális megoldás lehet a válság kezelésére.

Gazdaságilag az érmék jó megoldást jelentenének?

Kijelenthető, hogy nem. Egyrészt komoly kockázatokat rejtene egy ilyen döntés. Másrészt, valószínűleg heves politikai visszhangja lenne egy ilyen kiskapu kihasználásának.

Amennyiben a kongresszus nem emeli az adósságplafont, a kormánynak nem lesz más választása, mint visszafogni a költségeket. A Washington Post szerint, a platina érmék bevezetésénél még az is valószínűbb, hogy a teljes kormányt leváltják. Viszont amikor egyes emberek már eléggé elkeserítőnek látják az amerikai adósság helyzetét, olyankor mindig lesz igény az ilyen platina érmék összeesküvés- elméletekre.