A gyapot világpiaci ára hónapok óta a 70-75 centes sávban mozog. A jelenség nem ok nélküli. A világ gyapot termesztése csúcsra futott idén, és elérte a 25,2 millió tonnát, amit a feldolgozó ipar nem tud már teljes mértékben hasznosítani. Ennek köszönhetően a globális készletszint jelenleg csúcson van, és eléri a 15,6 millió tonnát. A bővülő kínálati oldal mellett zsugorodott a kereslet mértéke, ugyanis Kína az idei évben jelentősen, több mint 50%-al visszavágta gyapot behozatalát. Peking jelenlegi stratégiája az, hogy az évek során felhalmozott készletekből fedezze textiliparának nyersanyag szükségletét. Ennek köszönhetően a 2012-es kínai import 2 millió tonnát fog mindössze kitenni, szemben az egy évvel ezelőtti 5 millióval.

A háttérben egyértelműen a világgazdaság jelenlegi állapota húzódik meg. A textilipar árérzékennyé vált, és a magas előállítási költségek veszélyeztetik a magas iparági kitettséggel rendelkező országok gazdasági teljesítőképességét. Épp ezért Kína az állami felvásárlás korlátozásával arra törekedett, hogy rögzíteni tudja a gyapot árfolyamát középtávon. Ez eddig sikeres volt.

Gyapot Chart
Kép: Solar Capital

Itt jön azonban a gyapotpiaci csavar. A termesztők nem elégedettek a jelenlegi árszinttel, és a jövő évre csökkentik a gyapottermesztéshez szükséges vetésterületet. Ez globális szinten 11 százalékos kiesést jelent a kínálati oldalon, és a teljes termésmennyiség mindössze a 22,4 millió tonnát érheti el. Ezzel visszadobták a labdát Kínának a termesztők.

Az ázsiai ország nem lesz képes sokáig csak a készletekből fedeznie a szükségleteit, így hamarosan vissza kell térnie a piacra. Ekkor azonban a kínálat szűkével fog szembetalálkozni, ami robbanást eredményezhet az árfolyamban, és újból a 80-90 centes szintekre emelkedhet a jegyzés a jövő év közepére.

 

Länger Péter, Solar Capital