A legfrissebb kimutatás alapján a téli búza termőterülete eléri a 29 millió holdat az Amerikai Egyesült Államokban. Azonban a szárazabb őszi időjárás miatt csupán 24 millió holdon várható betakarítás, ami jelentősen szűkítheti a termény kínálati oldalát. A termés minősége messze el maradhat a várttól, ugyanis az agrártárca becslése alapján a jó és kiváló minőségű búza aránya a teljes termésen belül csupán 34 százalék lesz. Egy évvel ezelőtt ez a mérték még 52 százalék volt! Ilyen alacsony arányszámokkal legutoljára 1986-ban találkozhattunk.

A terméshozam tekintetében még mindig elmaradunk a 2011-es szintektől, amikor is holdanként 43 vékás termést tudtak elérni az amerikai gazdálkodók. Jelenleg ez a szint 40 véka/hold, ami közel 7 százalék múlja alul az említett szintet.

A fenti folyamatokból adódóan a jelenlegi készletszintek drasztikus csökkenést mutatnak, míg év elején 317 millió véka téli búza volt raktáron, addig november közepére ez a mennyiség 229 millióra apadt, ami 27 százalékos csökkenésnek felel meg.

Eközben globálisan is a kínálat szűkössége jellemzi a búza piacát, ugyanis Ausztrália, Argentína, valamint Ukrajna is korlátozza a gabona kivitelt a nyári aszály miatt. Ezzel pedig jelentős keresleti nyomás alakulhat ki az amerikai készleteken a következő hónapokban.

Számítanunk kell arra, hogy a fundamentumok tovább romlanak. A téli időjárási előrejelzések szerint a fontosabb amerikai vetésterületeken csapadékmentes időszakra kel hogy készüljenek a gazdák, következésképpen könnyen csökkenhet a terméshozam a vetésterületen.

Búza árfolyama
Kép: Solar Capital

Technikailag megvizsgálva a terményt, jól megfigyelhető, hogy zászló formáció alakult ki a grafikonon, ami a további emelkedésnek ágyaz meg. További rossz hírek esetén a jegyzés áttörheti a 880 centes ellenállást, amivel megnyílna az út a 950-1000 centes szintekig.

 

Länger Péter, Solar Capital

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!