Egyre több kutatás foglalkozik a témával, miszerint a pénz, mármint a készpénz, a kereskedelmi forgalomból egyre inkább ki fog szorulni. Számtalan reklámban találkozunk mi magánszemélyek is azzal, hogy mennyire egyszerű már most (, és a jövőben csak még egyszerűbb lesz) a kártyával fizetni.

Ezt egy lépéssel tovább gondolva, jó befektetési lehetőséget láthatunk a Visa Inc. részvényeiben.

Visa árfolyama az elmúlt 9 hónapban
Kép: Solar Capital

A charton is látszik, hogy a papír egy emelkedő trendben van és idén is jó befektetés volt. Negyedéves jelentéseiből is kitűnik, hogy stabil lábakon áll, és bevételei folyamatosan nőnek, továbbá történelmi csúcsán is átbillent már az árfolyam. (Míg 2010-ben az éves bevétele 8 milliárd dollár volt, 2012-re ez az összeg már 10,5 milliárd lehet)

Azonban most a karácsonyi "bevásárlási láz" közeledtével rövidtávon belül is jók lehetnek a papírok.

Bár nálunk még gyerekcipőben jár, de tőlünk nyugatra, pláne Amerikában, viszont már igen komoly forgalmat bonyolítanak az online áruházak, melyek forgalma az utolsó negyedévben kiugró is lehet. Az online megrendeléseknél pedig a preferált számlarendezési mód a kártyás fizetés.

Az év utolsó hónapja, a karácsonynak köszönhetően, rendszeresen megnövekedett profitot generál a Visa Inc-nek, mely minden bizonnyal jótékonyan hat a részvény árfolyamára.

A tapasztaltabb befektetőknek nem csak magát a részvényt, hanem a papírra köthető opciókat is ajánljuk, esetleg a kettő kombinálását (covered call stratégia), ahol bár a profitot maximalizáljuk egy előre meghatározott szinten, azonban ezzel a kockázatunkat jelentősen csökkenthetjük.

 

Vetter Péter