A kávé a világ egyik legnagyobb mennyiségben kereskedett árupiaci terméke. A tőzsdei kereskedelemben kétfajta kávét különböztetünk meg: Robusta Coffe-t illetve Arabica Coffe-t.Több, mint 60 országban foglalkoznak kávébab termesztésével. Ezek közül sok ország van, amelynek az éves exportjának több mint felét a kávébab kivitel teszi ki. Maga a kávéipar világszerte 125 millió ember megélhetéséről gondoskodik és 600 milliárd csészével fogyaszt el évente bolygónk lakossága.

Az International Coffe Organization (ICO) a legfőbb világméretű koordinátora a nemzetközi kávé kereskedelemnek. Ez egy országhatárokon átnyúló szervezet, aminek tagja a kávé termesztők 97 százaléka és a kávé importőrök 80 százaléka. Céljuk a globális kávé iparág erősítése és terjesztésének szélesítése.

Felméréseik szerint a legfőbb ázsiai országokban még nincs olyan nagy hagyománya a kávé fogyasztásának, mint például a tengeren túli vagy nyugat-európai régiókban. Előrejelzéseik viszont számolnak növekvő fogyasztással. Ne feledjük, a Föld lakosságának több mint egyharmada-a él Ázsiában.

Az elmúlt 10 évben az Arabica kávé világpiaci árfolyama stabil, de lassú növekedést mutatott egészen 2010 nyaráig, amikor is az akkori 135 cent/zsák árfolyamról egy év leforgása alatt 300 cent/zsák árfolyamig száguldott a tőzsdei jegyzés. Napjainkban 150 cent/zsák körüli árfolyamon folyik a kereskedés. Tehát az elmúlt másfél évben 50 százalékot esett a kávé világpiaci ára. Ez magyarázható azzal, hogy a kávébokrok kétlaki növények és a brazil ültetvények most érték el a 2 éves ciklus ideális terméshozamát. Ezzel a közeljövőben a kínálat még magas lehet a fizikai piacon, de a tőzsde a jövőt árazza.

Hosszú távon érdemes befektetni

Véleményünk szerint az elkövetkező 1-1,5 évben ismételten a stabil emelkedés felé veheti az irányt a kávé árfolyama. Természetesen nem lehet előre megjósolni a fordulópontot, hiszen bizonyos forrásokból olyan értesülések vannak, hogy a farmerek, termesztők a megfelelő anyagi háttér miatt nem tudják a termést visszatartani, így a mostani nyomott árfolyamon is ki kell árulniuk a készletet. Véleményünk szerint abban az esetben, ha 140 cent/zsák alá esik az árfolyam, akkor hosszabb távra érdemes kávé befektetéseket indítani. A 2002-2010 közötti emelkedő trendcsatorna folytatásával a következő emelkedő hullám teteje akár a 190 centes árfolyamig is felcsaphat. Ennek intenzitása viszont nagymértékben függ az aktuális időjárástól, kereslettől, esetleges szállítmányozási problémáktól

Ennek több módja is elérhető a Solar Capital Markets Zrt.-n keresztül. A legnagyobb hozammal kecsegtető, ám legmagasabb kockázattal járó alternatíva a határidős tőzsdei spekuláció. A jelenlegi adatok alapján 1 kontraktus kávé tőzsdei jegyzéséhez 5000 dollár alapletét szükségeltetik. Egy esetleges 10 százalékos árfolyam-elmozdulás 5625 dolláreredményt jelent. Ezáltal az anyagi kockázat az alapletéten felül is fent áll. Ebből következik, hogy a várt hozam mellé óriási kockázatot vállal az, aki megfelelő anyagi háttér nélkül vág bele ilyen fajta spekulációba.

Kisebb kockázat

Másik módja a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vásárlása, felhalmozása. Itt anyagi kockázat a befektetett összeg erejéig terjed. Darabonként, aktuális árfolyamon lehet ezeket az ETF-eket vásárolni. Az ár jegyzése a kibocsátó feladata, ezáltal válnak likviddé ezek a termékek. Az árfolyam követi a mögöttes termék százalékos elmozdulását. Ebből következik, hogy a kisebb kockázat mellé alacsonyabb várható hozam párosul. Vagy ugyanakkora eredményhez magasabb befektetett összeg szükséges.

Az opciós piacon történő spekulációval köthetünk kompromisszumot a vállalt kockázat és a várható hozam tekintetében. Alacsonyabb hozamelvárás esetén alacsonyabb kockázattal lehet pozíciót nyitni, illetve maximális hozamelvárás esetében a vállalt kockázatot is maximalizálni lehet. Ezekhez az ügyletekhez viszont mindenképpen szükséges némi tőzsdei tapasztalat, mégpedig a határidős piacokról. A megfelelő stratégia felépítésében a Solar Capital munkatársai készséggel állnak ügyfelei rendelkezésére.

 

Horváth Dávid