A héten publikált német, francia és olasz GDP mind alulmúlta az elemzői várakozásokat és recessziós állapotról tanúskodott az eurózónában. Ennek ellenére az európai részvényindexekbe áramlik a pénz újabb és újabb soha nem látott csúcsokra nyomva a részvényeket.

Talán nem mondok újat azzal, hogy a részvénypiaci rallyt minden bizonnyal a mesterségesen alacsonyan tartott kamatok diktálják. A részvénypiacoknak kedvező negatív reálkamat környezet, rákényszeríti a megtakarításokkal rendelkezőket, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak pénzük befektetésénél, hogy legalább az értékét megőrizze a hosszú évek alatt megkeresett jövedelem.
Az elképzelés talán működhetne is, amennyiben az államadósság csökkenne az eladósodott országokban, azonban az adatok azt mutatják, hogy ezek a számok egyre inkább növekednek. Így a spekulálásra kényszerítő kamatpolitika nem csak lehetőséget ám rendkívüli kockázatokat is hordoz magával.

Az államadósság növekedésével a kamatok, a jegybankok elképzeléseivel ellentétben, előbb-utóbb emelkedni kezdenek és ekkor a fundamentumokkal ellentétben rendkívül drágán értékelt cégek mind délnek veszik az irányt, mely nem csak az árfolyamok radikális mérséklődésével ám rengeteg cég csődbemenetelével végződhet. A részvénypiaci árak emelkedése nem a gazdaság egészségével, a növekedéssel és a gazdaság által megtermelt pénzzel van összhangban, hanem mesterségesen a jegybankok által létrehozott ingyen pénzzel. Azaz a jelenlegi optimizmus egy "részvénypiaci lufi" amely amint megindulnak a kamatok felfelé rövid időn belül kipukkad.

Ahogy az egyik legismertebb "tőzsdeguru" Warren Buffet is mondja: "Amikor mindenki optimista, érdemes óvatosnak lenni" és a jelenlegi emelkedést a profit realizálására és konzervatívabb befektetésekbe való befektetésre kihasználni. Amennyiben szakértőink segítségét igényelné befektetéseihez, regisztráljon jobb oldalon adatai megadásával.

 

Hont András, Solar Capital

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!