A brazíliai Twitter-vita még áprilisban kezdődött, amikor a bíró több tucat fiók felfüggesztését rendelte el álhírek terjesztése miatt. Elon Musk, az X tulajdonosa akkor azt mondta, a szólásszabadság a demokrácia alapköve, amit Brazíliában egy „meg nem nevezett álbíró politikai célok miatt rombol le”.

A platform várhatóan a döntéstől számított 24 órán belül nem lesz elérhető az országban.

Alexandre de Moraes bíró ötnapos határidőt adott az olyan cégeknek, mint az Apple és a Google, hogy eltávolítsák az X-et az App Store-ból és a Google Play-ről, és letiltsák azok használatát a rendszereiken – írja a BBC

Azok az emberek vagy vállalkozások, akik VPN-t használnának a platform eléréséhez, 50 ezer rúpiára (közel 3,2 millió forintnak megfelelő összegre) büntethetők.

Az X az egyik hivatalos oldalán korábban arról írt, hogy nem fog eleget tenni a követeléseknek.

Szerintük a bíró azt akarja, hogy szegjék meg a brazil törvényeket. A Legfelsőbb Bíróság nemrég Elon Musk egy másik cége ellen is hozott kedvezőtlen döntést, az egyik végzés a Starlink bankszámláinak befagyasztásáról döntött.

2022-ben Jair Bolsonaro akkori elnök kormánya zöld utat adott a Starlinknek, hogy Brazíliában működjön.

Dél-Amerika legnagyobb országaként Brazíliában és a távoli Amazonas régióiban óriási lehetőségek rejlenek a Starlink számára, amely az elszigetelt területek internetszolgáltatására specializálódott.