A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) egy olyan új rendszer, melynek köszönhetően minden okmányunk egyetlen, mobilalkalmazáson keresztül is elérhető rendszeren lesz megtalálható. A tervek szerint az applikációval egyszerű, digitális és a telefonunkon elérhető biometrikus eszközökkel, azaz ujjlenyomat-olvasással vagy arcfelismeréssel azonosíthatjuk be magunkat ügyintézéskor.

A program ettől a hónaptól kezdődően indul el és az ezzel járó funkciókat a tájékoztató honlap alapján lépcsőzetesen, 2026-ig bezárólag vezetik be:

  • Tervezetten ettől a hónaptól kezdődően már a DÁP mobilapplikáción keresztül is tudjuk azonosítani magunkat, ha például a rendőr igazoltatna minket.
  • 2025 harmadik negyedévétől a tervek szerint a piaci szolgáltatóknál, azaz a bankoknál és a közműszolgáltatóknál is be tudunk jelentkezni az applikációval, valamint elektronikus aláírásunk is lehet.
  • A későbbiekben pedig a tájékoztatás alapján a gépjármű adás-vétel teljes folyamatát is intézhetjük vele, valamint minden fizikai okmányunkat kiválthatjuk egy digitális példánnyal, és az egyes kedvezményekre való jogosultságainkat is igazolhatjuk a piaci szereplőknél.
  • 2026-ban pedig a postai (ePosta) és a fizetési szolgáltatások (eFizetés) is elérhetők lesznek rajta, valamint a közigazgatást érintő legfontosabb ügyeket is elintézhetjük majd vele digitálisan.

Ez azonban nagyjából másfél év távlatát írja le. Jelen pillanatban pusztán csak annyira használható a program, hogy egy QR-kódot generálnak a számunkra a személyi igazolványunkról, amit ha a hatóságok beolvasnak, akkor beazonosíthatnak minket, ha esetleg éppen nem lenne nálunk semmilyen fényképes igazolvány.

Ezek mind úgy hangzik, mintha belátható időn belül sokkal egyszerűbbé válna az életünk, hiszen nem kell magunkkal hurcolászni a plasztikkártyáinkat. Az igazság azonban az, hogy erre még nagyon is várni kell.

Merthogy még regisztrálni sem igazán lehet digitálisan az egyébként teljesen digitálisnak szánt rendszerre.

Minden nagyon gyors és kényelmes, csak az ügyintézés nem

Ha valaki számítógépen intézi az ügyeit az Ügyfélkapun keresztül, akkor az jelenleg még nem nagyon érzékelhet a DÁP élesedéséből semmit, azt leszámítva, hogy a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) arculata megváltozott.

Az igazi érdekesség akkor vár ránk, hogyha letöltjük az okostelefonunkra a DÁP applikációt. Mi egy iPhone 15-ös telefonon, a legfrissebb iOS operációs rendszeren teszteltük az alkalmazást, ami technikailag zökkenőmentes és átlátható. De mi a helyzet a regisztrációval? Nos, aki azt gondolta, hogy az Ügyfélkapu segítségével tudja magát regisztrálni, vagy esetleg azt, hogy a DÁP az Ügyfélkapu átirata, az pórul járt. Jelenleg ugyanis egyetlen módon tudunk regisztrálni a programra.

Ehhez pedig be kell sétálnunk a legközelebbi Kormányablakba. Erre maga az applikáció is felhívja a figyelmet, hozzátéve, hogy a regisztráció nagyjából 20 percet vesz igénybe.

A regisztrációs lehetőségek között szerepel még az eSzemélyi igazolvánnyal való azonosítás is, ez azonban cikkünk írásakor egyáltalán nem volt elérhető. Így tehát a Kormányablakban regisztráltuk magunkat.

Az, hogy egy Kormányablakban mennyit kell várnunk a sorunkra, valamint, hogy az ügyintéző mennyire halad gyorsan a regisztrációs folyamattal, nyilván egyénenként változhat. A procedúra maga a gyakorlatban alig néhány percnél nem hosszabb, azonban leírva igen bonyolult:

  • Az ügyintéző beazonosít minket a lakcímkártyánk és a személyi igazolványunk alapján.
  • Utána egy nagy, nyomtatott QR-kódot rak elénk, amit a DÁP applikáción keresztül, a telefonunk kamerájával be kell olvasnunk. Ezzel megkezdődik az azonosítási folyamat.
  • Második lépésben az applikáció kér tőlünk egy 6 számjegyből álló kódot, amit az ügyintéző diktál nekünk.
  • Ha beírtuk a kódot és a regisztráció sikeres volt, akkor alá kell írnunk az előregisztrációs nyomtatványt.

Mindezzel azonban csak azonosítási és az előregisztrációs folyamaton vagyunk túl. Arra továbbra is várnunk kell, hogy a digitális állampolgárságot regisztrálhassuk. Ha ezt megtehetjük, arról az applikáció telefonos értesítést küld. Ezidő alatt azonban nem szabad az applikációt törölnünk a készülékünkről, különben előröl kell kezdenünk az előregisztrációt.

Ha mégis meggondolnánk magunkat és el szeretnénk állni a regisztrációtól, akkor a 1818-as számot tárcsázva, a megfelelő menüpont kiválasztása és önmagunk beazonosítása után a DÁP applikáció által biztosított regisztráció törlési kód megadásával tehetjük ezt meg.

A személyi igazolvány hamarosan átlényegül egy applikációvá

A Digitális Állampolgárság Programnak köszönhetően a dohányboltban, a múzeumban vagy egy rendőri igazoltatásnál is elég lesz majd az okostelefonunkat felmutatni.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.