A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott Benker a technológiának köszönhetően teljes kontrollt és önrendelkezést garantál ügyfeleinek pénzügyeik felett, ezzel szabadságot és a pénzintézettel való egyenlőséget biztosítva számunkra – közölte a vállalat.

„Egy olyan egyedi, digitális aláírási megoldás született, amely matematikai alapokon teszi lehetővé, hogy több ember egymástól függetlenül képes legyen ellenőrizni egy adott információ valódiságát, hitelességét, úgy, hogy a titkosított adatokat nem kell megismertetni a felekkel. Megosztottuk a nyilvánossággal is az algoritmust, mindenki számára elérhetővé vált, így a hagyományos banki világban is használható, például digitálisan köthető szerződések hitelesítésére” – fogalmaz Szabolcsi András, a Benker társalapítója és informatikai igazgatója.

A megoldás „trustless” jellegű, ami azt jelenti: a felhasználónak nem kell külső felekben megbíznia adott szó vagy ígéret alapján. Matematikai alapon ugyanis egyértelműen hitelesíthető egy információ vagy folyamat.