A Meta már régóta kilátásba helyezte, hogy a Matsodon és a Bluesky felhasználóknak ne kelljen egyik applikációról a másikra ugrálnia, hogy a Threads-el integrált posztjaikat megtekintsék. Ezt a vállalat azonban az amerikai felhasználók számára most meg tette, így egyszerűen, kényelmesen, egyetlen alkalmazásból láthatók a három közösségi platform bejegyzései. Ezt a fajta megoldást nevezik föderációs vagy szövetségi univerzumnak, födiverzumnak vagy angolul fediverse-nek.

A jelenséget úgy is el lehet képzelni, mintha a felhasználóknak ugyanazon a platformon keresztül átjárása lenne például a Google és a Yahoo email-fiókja között.

Nos, az Európai Uniónak ez nem kényelmes megoldás az Euronews szerint.

Legalábbis már nem az, mivel egészen a közelmúltig az EU is jelen volt a Fediverse-en. 2022-ben az EU egy adatvédelmi szupervizoron keresztül elindította az EU Voice és az EU Videos nevű közösségi médiacsatornákat, melyek a Fediverse részei voltak, és amelyeket alternatív közösségi médiacsatornákként használtak.

Az ide regisztrált profilokat azonban május 18-án felfüggesztették, hogy a projekt adatait felülvizsgálják. Ennek során arra jutottak, hogy az EU Voice és a EU Video összesen 46 közszolgálati fiókot tartott számon, köztük uniós biztosokat és EP-képviselőket, ami egy április nyilatkozat alapján a Fediverse-en globálisan a köztestületek legnagyobb csoportját jelentette.

A közlemény szerint a kísérleti projekt azt bizonyítja, hogy a közösségvezérelt és decentralizált közösségi médiaplatformok prioritásként kezelhetik a felhasználók magánélethez és személyes adatokhoz való alapvető jogait, továbbá hozzájárulhatnak az EU digitális szuverenitásához.

Nem ez az első alkalom, hogy egy új digitális platform megkésve vagy más formában indul el az EU-ban: a szóban forgó Threads például az amerikai rajtjához képest fél évvel később, tavaly decemberben vált elérhetővé Európában a digitális piaci szabályozásokról szóló törvények (DMA) miatt.

Ez szemet fog szúrni: látványosan átalakul az Instagram algoritmusa

Az Instagram ajánló algoritmusa megváltozik: ezentúl jobban kiemelik a kisebb követőbázissal bíró, ellenben eredeti tartalmakat posztoló felhasználókat.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→