Mintegy 1,5 millió dolláros (540 millió forintos) pénzbírságot szabott ki az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala, mert a General Motors leányvállalata, a Cruise nem adott tájékoztatást egy balesetről, amelyet a vállalat egyik önvezető taxija okozott.

A 2023 októberében történt baleset során a gyalogost először egy autó ütötte el, majd ezt követően egy Cruise robottaxi is, utóbbi az ütközést követően mintegy hat méteren keresztül vonszolta a nőt az autonóm jármű. Ugyan a jelentés szerint a taxi azonnal fékezett, ám a nő így is beesett a jármű alá.

A KRESZváltozás azt írja, úgy voltak beprogramozva az önvezető autók, hogy egyes esetekben az ütközés után automatikusan az út szélére húzódjanak, hogy a forgalmat ne akadályozzák. A szoftver ebben az esetben is így próbált eljárni, pedig a nő még az autó alatt volt.

Az eljáró közlekedési hatóság jelentése szerint az áldozatot hat méteren keresztül, bőven 11 kilométer per órás sebességgel vonszolták.

A Közlekedésbiztonsági Hivatal arra a megállapításra jutott, hogy az automatizált rendszereket érintő balesetekről több hiányos jelentést is benyújtott a Cruise. A felügyeleti hatóság bejelentette, hogy a vállalatnak tervvel kell előállnia a hiányoságok kijavításával kapcsolatosan, amelyben el kell magyarázza, hogyan kívánja javítani a súlyos balesetek bejelentési kötelezettségének teljesítését. Emellett a Curise-nak legalább két évig szigorúbb jelentéstételi követelményeknek kell megfelelnie.

Apa majd megtanítja? Készül az új KRESZ

A járművezetés oktatásában is jelentős változásokat hozhat az új jogszabály, többek között a családtagi vezetés műfajának bevezetésével, amikor a szülő legálisan taníthatja vezeti a gyermekét.
Ha többre kíváncsi, ITT olvashat tovább.