A Google elkezdi aktívan büntetni a csalókat, akik kamu értékelésekkel próbálják befolyásolni térképszolgáltatása felhasználóit. 

A több mint egymilliárd ember által használt Google Maps-en keresztül sokan próbálják azzal előnybe hozni vállalkozásukat, hogy nem létező felhasználók nevében írnak pozitív értékeléseket – írja a Bitport.

Vagyis a helyi konkurencia forgalmát igyekeznek csökkenteni kamu negatív minősítésekkel, megjegyzésekkel.

A vállalat hosszú évek óta küzd különböző módszerekkel a saját üzletére nézve is nagyon káros gyakorlat ellen, ezek közé tartozik

  • az anomáliák kiszűrésére szolgáló algoritmusok,
  • illetve a probléma kezelésére húsvér munkatársakat is foglalkoztat a Google.

Újabb szigorítás 

A védelmi hálózat legújabb elemeként szigorította a szolgáltatási szabályzatát a keresőóriás. A cégprofilokra vonatkozó rendelkezések értelmében számos retorzióra számíthatnak az irányelveket megsértő vállalkozások. Ezek közé tartozik

  • a jogsértő vélemények eltávolítása,
  • az érintett profil befagyasztása,
  • a korábbi vélemények és értékelések eltűntetése
  • és egy felhasználókat tájékoztató figyelmeztetés elhelyezése, miszerint az érintett vállalkozás adatlapjáról hamis vélemény(eke)t távolított el a Google.

A vállalkozások értesítést kapnak a fenti intézkedésekről, illetve lehetőségük van fellebbezni a döntés ellen, ami a korlátozások felülbírálatát is eredményezheti.

A csalók szigorúbb kezelését és a felhasználók fokozottabb tájékoztatását célzó rendszert első körben idén az Egyesült Királyságban vezette be a cég, de a Search Engine Roundtable információi szerint szeptember közepén mindezt globálisan kiterjesztették.

Elég a hazugságokból, ősztől büntetik az AI generálta felhasználói értékeléseket

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tiltólistára tette a ChatGPT és a többi AI-alapú alkalmazás generálta felhasználói értékelés műfaját.