A BCG júniusi jelentése alapján már a másfel ezer milliárd dolláros méretet is elérheti a fintech szektor. Ez a 2023-as magyar GDP nyolcszorosa, ami 177,3 milliárd dollár volt.

A fintech két évtizedes előretörése az utóbbi időszakban megváltoztatta a pénzügyi szektor, ezzel együtt pedig a pénzügyi rendszereket és a fogyasztói magatartást is befolyásolta. A fintech.hu azt írja, a 2021-es csúcsok óta 70 százalékkal csökkent a fintech finanszírozás, főként a késői fázisú befektetéseket illetően, de a korai fázisú finanszírozás is visszaesett.

Ennek ellenére a szektor bevételei évente 14 százalékkal nőttek az elmúlt két évben, a kriptocégek és a jelentősebb kínai üzleti érdekeltségű cégek nélkül 21 százalékos a növekedés.

A BCG jelentése kilenc trendet azonosított, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a fintech szektor jövőre: a magas kamatlábak ,a szabályozási változások, a digitális közinfrastruktúra, a kiberbiztonság, a generatív mesterséges intelligencia terjedése, a beágyazott pénzügyi szolgátlatások, a személyre szabott hirdetések, az IPO és M&A, valamint a digitális közinfrastruktúra támogatása.

Nem jó ugyanaz mindenkinek, itt egyre nehezebb kielégíteni az igényeket

A fintech-vállalatok globális növekedése lassul, de Amerikában és Európában továbbra is bővülnek ezek az innovatív cégek, Magyarországon azonban nem sikerült fenntartani a kiugró növekedést és a befektetési hajlandóságot. A digitális fizetési és hitelezési megoldások népszerűsége megmaradt, az X-es korosztály hamar felzárkózott a Z-generációhoz. Eközben erősödtek a kiberbiztonsági kihívások is, ami miatt több uniós fintech- és AI-szabályozás is életbe fog lépni. Fischer Bálint, a Dorsum üzletfejlesztési igazgatója szerint a bankszektor legnehezebb feladata a fogyasztók figyelmének fenntartása lesz. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.