Rafal Brzoska lengyel milliárdos és felesége azt tervezi, hogy beperli a Metát a Facebookon és az Instagramon az arcát felhasználó hamis hirdetések és információk miatt.

Brzoska a Reutersnek elmondta, hogy még nem döntöttek a tervezett kereset benyújtásának joghatóságáról. A Meta szóvivője arról beszélt, hogy a cég eltávolítja a hamis hirdetéseket a platformjairól, amikor tudomást szerez róluk, és együttműködik a helyi hatóságokkal a csalók ellen.

A lengyel InPost csomagmegőrző cég létrehozója július elején értesítette a Metát a problémáról, azonban nem történt előrelépés az ügyében.

Brzoska a feleségével együtt azt fogja követelni, hogy a Meta ne részesüljön a jogaikat sértő tartalmak reklámozásából, illetve egy jótékonysági szervezetnek adományozott nagy összegű, az ilyen típusú dezinformáció terjesztéséből származó reklámbevételek szintjének megfelelő kártérítést szeretnének.

A múlt héten a Személyes Adatvédelmi Hivatalának elnöke arra kötelezte a Meta Platforms Irelandet, hogy három hónapra függessze fel a Brzoskáról és feleségéről készült képeket tartalmazó hamis hirdetések megjelenítését a Facebookon és az Instagramon Lengyelországban.

A csalók minden rendelkezésükre álló platformot felhasználnak az emberek megtévesztésére, és folyamatosan alkalmazkodnak ahhoz, hogy elkerüljék a lebukást. A csalásos tartalmak sértik a szabályainkat, és eltávolítjuk ezeket, amikor megtaláljuk őket

– közölte a Meta szóvivője.

Törökország tiltólistára tette az Instagramot

A tilalom okát Ankara nem közölte, ahogy azt sem, hogy az mennyi ideig lesz érvényben. Ugyanakkor van rá egy lehetséges magyarázat.