Jamie Adams egykori Wall Street-i tőzsdealkusz mintegy két évtizede nyitotta meg Saint James nevű sörfőzdéjét Long Islanden. Új söre a férfi búvárkodásának köszönheti elkészültét.
Az 1886-ban Liverpoolból New Yorkba tartó, a Fire-szigetnél egy szkúnerrel összeütköző, majd elsüllyedő SS Oregon luxusóceánjáróról búvárok által felszínre hozott palackozott sörökből vonták ki az új sörhöz felhasznált élesztőt. A hajó maradványai mintegy 45 méter mélyen nyugszanak az Atlanti-óceánban.
A 44 éves Adams szerint az SS Oregon csodálatos hajóroncs a búvárok számára.
Már 2015-ben elkezdtek kutatni érintetlen palackok után, de csak 2017-ben jártak sikerrel, amikor egy vihar átrendezte az óceán fenekét borító homokot, és a búvárok be tudtak hatolni a hajó első osztályának éttermébe. Mintegy féltucat palackot találtak felfordulva, parafadugójuk érintetlen volt. Később még további 20 palackra bukkantak.
Adams kémcsőben tenyésztette ki az élesztőt egy mikrobiológus barátja segítségével, majd a következő két évet azzal töltötte, hogy söröket készítsen belőle, megtalálja a legjobb ízt.
A komló és az árpa mellett az élesztő kulcsfontosságú alapanyag, amely meghatározza a sör ízét és jellegét. Adams szerint az SS Oregonról származó keményítő az angliai Bass Brewers sörfőzdéből származik, ők készítették akkoron a King's Ale nevű sört, amely ma már nincs forgalomban.
Új söre másolata annak, amelyet a hajón 1886-ban felszolgálhattak.
"Azt akarjuk, hogy az emberek egy kicsit megérezzék, milyen volt az élet utasként egy óceánjárón" - mondta.