Miután korábban bejelentette, hogy augusztus 8-án mutatja be Robotaxiját, a Tesla októberre tolta ki ennek a dátumát, hogy a projekten dolgozó csapatoknak több időt adjon a prototípusok elkészítésére.

A Tesla részvényeinek csütörtöki esése egy 11 napos ralit követett, amelyet a második negyedévre vonatkozó, a vártnál jobb kiszállításokról szóló jelentés váltott ki. Ez az ugrás eltüntette a részvények éves veszteségét. A részvények azonban most ismét negatív tartományba kerültek 2024-re, egy olyan évre, amelyet átfogó elbocsátások és az eladások csökkenése jellemzett, részben az EV-k elöregedő sorozata és a kínai verseny erősödése miatt – írja a CNBC.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk évek óta ígéri a részvényeseknek a Robotaxit. 2015-ben azt mondta, hogy a Tesla autói három éven belül elérik a „teljes autonómiát”. Elon Musk 2016-ban még azt mondta, hogy a Tesla a következő év végére képes lesz arra, hogy az egyik autóját emberi beavatkozás nélkül, az egész országot átszelő útra küldje.

Kiderült, hogy Musk csak a levegőbe beszélt

Az üres ígéretek 2019-ben is folytatódtak, amikor Musk egy intézményi befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta, hogy a Tesla 2020-ra egymillió Robotaxi járművet fog forgalomba állítani. A vállalat azonban még mindig nem szállított olyan autonóm járművet vagy olyan technológiát, amely képes lenne autóit „3-as szintű” automatizált járművé tenni.

Eközben az olyan vállalatok, mint az Alphabet Waymo és a General Motors tulajdonában lévő Cruise simán megelőzték a Teslát.

Az áprilisi első negyedévi sivár eredményjelentést követően Elon Musk megismételte a Tesla vízióját, amely szerint a Tesla olyan vállalat, amely olyan robotaxik fejlesztésével foglalkozik, amelyek pénzt termelnek a tulajdonosoknak és a vezető nélküli közlekedési hálózatnak.

Ha valaki nem hisz abban, hogy a Tesla meg fogja oldani az autonómiát, akkor szerintem ne legyen befektetője a vállalatnak 

– mondta Musk az eredménybeszámolóban. A vállalat a tervek szerint még ebben a hónapban beszámol a második negyedév eredményeiről.

Egy biztos, a Teslánál a „bemutatási dátumok” nem jelzik előre egy-egy új termék kereskedelmi forgalomba hozatalának pontos időpontját. A Tesla például 2017-ben mutatta be teljesen elektromos nehéz teherautóját, a Semit, de csak 2022 decemberében kezdte meg azok leszállítását.