Martin H. Thelle, az Implement Consulting Group vezető partnere előadásában három fontos tényezőt emelt ki a generatív rendszerekről:

  • ezek a rendszerek képesek gyorsan és hatékonyan szűrni a felhasználónak szükséges adatokat;
  • eközben egyszerűen használhatóak, hiszen a felhasználók köznyelvet alkalmazva, programozói tudás nélkül is tudnak dolgozni az AI-rendszerekkel – a programnyelv helyett a promtoláshoz kell érteni;
  • az eszközök jelentős része online elérhető nyílt adatbázisokat használ, így széles körben hozzáférhetők a vállalkozások és a magánszemélyek számára egyaránt.

A generatív AI hatása már most is érezhető a gazdaságban, a Goldman Sachs elemzése szerint meg van benne a potenciál, hogy a következő évtizedeket teljesen felforgassa makrogazdasági és versenyképességi szempontból.

A következő évtized kezdetén már láthatjuk a gazdasági előnyöket azoknál az országoknál, akik már korán elkezdték használni a mesterséges intelligenciát a munkájuk során – óriási előnyben lesznek ezek az államok.

„Az AI nemcsak lecseréli a korábbi technológiákat, hanem makrogazdasági mutatókat is meg tud változtatni rövid idő leforgása alatt”

– hangsúlyozta Martin H. Thelle.

Magyarország bruttó hazai termékére (GDP) is hatással lehet a mesterséges intelligencia: 5 százalékos növekedés lehet a következő 10 évben.

A dán tanácsadó cég kutatása szerint a hazai gazdaságban jelen lévő munkák 37 százalékát nem érinti a mesterséges intelligencia, ide tartoznak például a baristák, fodrászok vagy az építőmunkások. Ugyanakkor 57 százalékos aránnyal vannak jelen azok a szakmák, amelyeket valamilyen szinten befolyásolhat az AI. Számításaik szerint mindössze 300 ezer állás van kifejezetten veszélyben az AI miatt.

A Google megbízásából vizsgálták a magyar gazdaságot

Vajon mi vár Magyarországra, a magyar gazdaságra, ha idejében felismeri a mesterséges intelligencia gazdaságélékíntő hatásait, és mi vár rá, ha lemarad? Sok egyéb között erről szól a Google megbízásából készített tanulmány, amelyet Martin H. Thelle ismertetett az Economxszal.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.