Pénteken lát majd napvilágot a legszélesebb körben figyelt amerikai makroadat, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának márciusi alakulásáról szóló jelentés. A várakozások szerint az év harmadik hónapjában 200 ezer új álláshely keletkezhetett az Egyesült Államokban, legalábbis ezt mutatja a Reuters előzetes felmérése - írja a hírügynökség összefoglalója.

Ha erős lesz a munkaerő piaci adat, az végképp meggyőzheti a befektetőket arról, hogy az amerikai gazdaság elmúlt hónapokban tapasztalt kisebb gyengülése kizárólag a szélsőségesen mostoha téli időjárás következménye volt. A munkaerő piac már februárban is a pozitív fordulat jeleit mutatta, akkor 175 ezer új munkahelyről érkezett jelentés a januári 129 ezer után.

Akár nagyon pozitív meglepetés is jöhet pénteken. A sarki légörvény hatásainak vége, és így a munkaerő piaci adatokban lehet egy nagyobb megugrás is, jóval nagyobb, mint amire bárki számít - mondta a Reutersnek Doug Cote, az ING U.S. Investment Management vezető piaci stratégája.

Persze a kereskedésre hatással lesznek az Ukrajnai események is.

A héten érkeznek más fontos makroadatok is: az ISM jelentése az amerikai feldolgozóiparról, illetve szolgáltató szektorról kedden és csütörtökön várható. Mindkét indextől javulást várnak az előző havi adathoz képest.

Lesznek márciusi autóeladási adatok, a pénteki nagy munkaerő piaci adatot megelőzi majd az ADP felmérése a privát szektorban keletkezett álláshelyekről, s lesz amerikai külkereskedelmi mérleg adat is. Ez utóbbi Kína miatt lehet fontos, az ázsiai országból ugyanis a hónap folyamán meglehetősen gyenge exportadatok jöttek.

Persze, még ha jó hírek érkeznek is, az szokás szerint nem biztos, hogy az optimizmust fűti majd. Elképzelhető, hogy a befektetők túl kedvező adatok láttán inkább elkedvtelenednek, hiszen ez növeli az esélyét annak, hogy a Fed a vártnál nagyobb ütemben csökkenti eszközvásárlásait.

Az elmúlt héten elég nagy eladási hullám söpört végig a piacon a biotech cégek részvényei és más az utóbbi időben sokat erősödő papír körében. Ez azonban a Reuters általt megkérdezett szakértők szerint inkább egy rotációs folyamat része, s nem a bikapiac végét jelenti. A jelek szerint a befektetők most inkább a közszolgáltató és energetikai cégek részvényeit kezdték el vásárolni. A biotechnológiai cégek vesszőfutása folytatódhat is, annak ellenére, hogy a Nasdaq biotech alindexe 7 százalékot esett a héten, s havi szinten 13 százalékos veszteséget mutat.

Mivel negyedév vége van, ezért várhatóan megszaporodnak majd a cégek közleményei is várható első negyedéves eredményeikkel kapcsolatban. Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek körében eddig az első negyedéves előrejelzések között minden 6,9 negatív figyelmeztetésre mindössze egy pozitív profit warning jutott. Ez az arány egyelőre alacsonyabb az előző negyedévinél, de még így is elég magasnak tekinthető, s ez várhatóan az elemzői várakozásokat is lefelé módosítja majd.

Ez már látszik is a számokon, az elemzők jelenleg 2,1 százalékos profitnövekedést várnak az index cégeitől, január elején még 7,6 százalék volt a remélt növekedési ütem az első negyedévre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!