- A blogokon általában olvashatunk egy rövid bevezetőt a blog írójáról, melyben felfedi kilétét és, hogy miért kezdett neki a blog írásának. Önnek mi a története?

- 1996-ban kezdtem pályafutásomat egy hazai brókercégnél. Kezdetben elemzőként, majd üzletkötőként. Ma az egyik legnagyobb hazai brókerháznál dolgozom üzletkötőként. A profitgyar.blog.hu írása egy 2004-ben indított honlap része. Az alapvető cél az volt, és most is az, hogy Ügyfeleimnek adjak tájékoztatást. Ha rajtuk kívül mások is olvassák az elemzéseket, és esetleg fel is használják befektetésük során, azt nagyon megtisztelőnek érzem.

- Ha sikerül elszabadulni a monitor fogságából, mivel kapcsolja ki magát a legszívesebben?

- Engem két tevékenység tud kikapcsolni, a család és a sport. Ma már első helyen a család áll. Ha együtt lehetek a feleségemmel és gyermekeimmel, akkor úgy érzem, hogy évtizedekkel megnőhet az életkorom. A másik a sport. Szeretem a játékos sportokat. Teniszezem, fallabdázom, alkalmanként jégkorongozom. Pár éve apósom jóvoltából ismerkedem a vitorlázással. Ez a sport szerintem nagyon hasonlít a "tőzsdézéshez". Kitűzünk egy célállomást, és amíg azt elérjük, folyamatosan figyelni kell, közben a változó szélviszonyokhoz állítgatjuk a vitorlázatot.

- Mennyi időt vesz igénybe a blog rendszeres frissítése, vezetése?

- Általában 2-3 órát vesz igénybe. Vannak eseménytelen időszakok, akkor ez lényegesen kevesebb.

- Egy André Kostolany idézet olvasható a blog címsorában - Önnek van saját mottója?

- Középiskolában, amikor arról beszélgettünk a barátaimmal, hogy mi a gazdagság, akkor sokan milliókban, milliárdokban határozták meg azt. Én már akkor is azt gondoltam, hogy az az igazi gazdagság, ha szabad vagy, ha például annyi időt tudsz tölteni a családoddal, amennyit csak akarsz. Kostolany ezt tökéletesen megfogalmazta, ezért használom ezt az idézetet. A függetlenség fontos dolog, érdemes érte tenni, dolgozni.

- Mikor kezdett el gazdasággal foglalkozni? Ha visszagondol a gyerekkorára ilyen életet álmodott magának?

- Amikor még gyerek voltam, Magyarországon nem volt tőzsde. Azt viszont tudtam, hogy valamilyen intenzív munkában érezném csak jól magam. A monotonitást sosem kedveltem. A tőzsdékre sok mindent lehet mondani, de hogy monoton legyen azt semmiképpen. Közhelynek tűnik, de elmondhatjuk, hogy a piac minden nap tanít valamit nekünk, és ez nagyon izgalmas.

- Azt szokták mondani, hogy a jó bornak meg kell érnie - egy elemzőnél számít a kor?
- Szerintem fontos a tapasztalat. Sokkal higgadtabban döntök én is, mint 10 évvel ezelőtt. A sok megírt, átolvasott elemzés miatt talán pontosabb elemzéseket tudok készíteni. Fontos azonban, hogy ez nem egy egzakt szakma, itt a legnagyobb jóindulat mellett is lehet tévedni. Ezekből a tévedésekből tanulni kell.

- A blog egy olyan felület, ahol szabadon nyilváníthatjuk ki a véleményünket - van különbség a hivatalos - munkahelyi - elemzései és a blogon megjelenő tanácsok, diagramok között?

- Nincs. Hiteltelen lenne, ha az ügyfeleimnek vételt javasolnék, miközben a blogon, vagy bármely más platformon eladás mellett foglalnék állást. A leírt elemzéseknek van még egy fontos tulajdonsága: vissza lehet ellenőrizni, hogy korábban miként vélekedett a blog írója...

- Figyelembe veszi mások elemzéseit? Milyen forrásból származnak a tippek?

- Szívesen olvasom mások, főleg technikai elemzéseit, azonban felhasználni nem szoktam azokat. A piacokról sokszor hasonló elemzéseket készítünk. Ennek oka, hogy a nagy trendeket általában azonosan látjuk, a különbség talán az, hogy ki mikor vesz észre egy lehetséges kitörési pontot, egy trendfordulót.

- Milyen gyorsan reagál a különböző folyamatokra a blogon? Szokott pénzt tenni a saját ajánlásaira?

- Megpróbálok gyorsan reagálni a hírekre, azonban ez nem mindig sikerül. Az ügyfeleim portfóliója elsőbbséget élvez. A saját ajánlások megjátszásában én azt a kockázatot érzem, hogy megszűnik az objektivitás. Ezért csak mérsékelten veszem igénybe magam.

- A hazai vagy külföldi hírek vannak inkább középpontban? Melyek érdeklik Önt személy szerint jobban?

- Hírekben mindenevő vagyok. A magyar piac szűkebb keresztmetszete miatt a külföldi hírekkel, eseményekkel több időt töltök. Érdekes az is, hogy az elmúlt években az Ügyfelek jelentős része már a külföldi piacon is befektet. Ez korábban nem így volt. Ma már a hírportálok többségén rengeteg hírt, elemzést olvashatunk külföldi instrumentumokról. Ez nagyban hozzájárulhatott, hogy a befektetők mertek nyitni a nemzetközi piacok felé.

- Gyakran kérnek Öntől barátai és ismerősei befektetési tanácsokat? Ha igen, azokat meg is fogadják?

- Szoktak tanácsot kérni tőlem. Volt, aki megfogadta. Még barátok vagyunk.

- Mit gondol, érdemes belefogni egy gazdasági blog írásába? Milyen célcsoportot tud vele elérni? Kik olvassák leginkább?

- Szerintem igen. Manapság egyre több hírt, információt valamilyen mobil platformon olvasnak az érdeklődők. Az internet segítségével gyorsan el lehet jutni a célközönségig, és ezt szerintem értékelik a partnerek. Az én célcsoportom azok, akik érdeklődnek a gazdasági hírek iránt, illetve azok, akik befektetéseik során tanácsokat, keresnek. Az olvasótáborban a 30-60 évesek dominálnak.

- Tudomásom szerint 1996 óta foglalkozik elemzésekkel. Mennyiben más a blog, mint csatorna? Többekhez, vagy másokhoz jut el, mint a blogolás előtti időkben?

- A blog nagyon megkönnyíti a munkánkat. Az elemzések gyorsan, sok helyre jutnak el, ami növelheti befektetéseink eredményességét. A fiatalabb generációnak már most természetes közege az internet. Ez szerintem később csak fokozódni fog. Így aki nem használja ki az internet lehetőségeit az lemarad, nem lesz a potenciális ügyfelek látómezejében.

- Szokott köszönőlevelet kapni az olvasóktól egy-egy "szerencsét hozó" befektetési tanács után?

- Igen, előfordul. Az nagyon jó érzés. Az utolsónak pont annyira örülök, mint amikor először kaptam ilyen levelet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!