A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A tegnap közzétett amerikai GDP-adat, majd az ezt követő jegybanki kamatdöntés tovább fogja fokozni a nyomást a dolláron, amely az elmúlt napokban már így is felfelé kapaszkodott a legfontosabb devizákkal szemben. A jen esetében például 97,6-ról fordult vissza 98,4-ig, és ázsiai kereskedők szerint a 99−100 körüli ostrom is hamarosan várható, miután ma szintén kamatdöntő ülést tart a Bank of England és az Európai Központi Bank (ECB). Az euró−dollár jegyzés napok óta fölfelé tart, és ha sikerül az 1,33-as ellenállást bevennie, akkor valószínűleg benne is marad az emelkedő trendben, és megközelítheti az 1,34-et. Amennyiben az ECB forward guidance-szel kapcsolatos jelzésére lefordulás történne, úgy viszont valószínűleg az euró−dollár árfolyam az 1,32−1,30-as sávba csúszhat vissza − jósolják devizapiaci kereskedők.

A legfontosabb, ami a jövő heti kereskedés irányát meghatározhatja, az a pénteki átfogó amerikai munkaerő-piaci adat lesz − mondja Osai Lizuka, a Sumitomo Mitsu Trust elemzője, aki szerint a Fed közleményénél is érdekesebb lesz látni a munkaerő-piaci folyamatokat, ugyanis a jegybank köztudottan ehhez köti eszközvásárlási programjának folytatását. Mint ismeretes, a jegybank saját prognózisa szerint idén 7 százalékra eshet a munkanélküliségi ráta, aminek hatására a jelenlegi havi 85 milliárd dolláros mérlegfőösszeg-bővülés ütemét akár már szeptemberben 65 milliárd dollárra lassíthatja. Jövőre pedig, amikor a prognózis szerint 6,5 százalékos lesz a munkanélküliség, be is rekesztheti a teljes jegybanki mérlegfőösszeget 4000 milliárd dollár fölé duzzasztó harmadik körös mennyiségi lazítást.

Kép: Napi grafikonok

A Fed jövő évi politikájával kapcsolatos találgatásokat erősíti, hogy Ben Bernanke jegybankelnök január végi távozásával sem biztos, hogy a hasonlóan laza politikát támogató Janet Yellen kerül a Fed élére. Olyan neveket is hallani esélyes jelöltként, mint Lawrence Summersét, aki köztudottan sokkal szigorúbb monetáris politika híve. Piaci elemzők szerint a monetáris politikára érzékeny befektetők nemcsak dollárpozícióik felvételével reagálnak a változásokra, hanem például a nyersanyagok területén is készülődik a stratégiai váltás. Ezt jelenti a CFTC adatszolgáltató, amely szerint az intézményi befektetők körében negyedik hónapja nő a kőolajkontraktusokban felvett nettó vételi pozíciók száma. Csak a múlt héten 26 százalékkal, 70 ezer fölé emelkedett a kötésszám, ami a héten egyelőre megtartotta az olaj árfolyamát, a gyenge kínai feldolgozóipari hírek ellenére. Utóbbi miatt esett a múlt héten több mint 3 százalékot a WTI nyersolaj árfolyama. A nyersanyagpiacon a hét elején ráadásul a kálisókartell felbomlása kavart hullámokat, ami más termékekben is jelentős kilengéseket hozott − hívják fel a figyelmet elemzésükben az Equilor szakértői, akik szerint a WTI típusú kőolaj ára tovább morzsolódhat. Az aranyat és az ezüstöt is megtalálták a vevők, aminek az Equilor szerint nincs speciális oka, viszont könnyen lehet, hogy a hónap végi pozíciómozgatások játszottak szerepet. Az aranynál az 1340 és az 1350 dollár a két következő ellenállás felfelé.

A kőolaj árfolyama ugyanakkor jól tartja magát, aminek kevésbé pénzpiaci, sokkal inkább fundamentális okai vannak − véli David Fyfe, a Gunvar olajkereskedő befektetési ház szakértője. Ilyen ok például, hogy 2011 eleje óta idén tavasszal nőtt először Európában a nyersanyag iránti kereslet. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint az európai piac a második negyedévben 2 százalékos mértékben is bővülhet, ami úgy tűnik, képes lehet kompenzálni a Távol-Keleten kieső keresletet. Az árfolyamot stabilizálja az is, hogy bár továbbra is az ötéves átlaga fölött van az amerikai stratégiai kőolajkészlet állománya, az elmúlt egy hónapban 30 millió hordóval apad a tartalék, ami jelenleg így 360 millió hordó körüli szinten mozog. Az amerikai nyári autós-motoros szezon miatt az energiaügynökség szerint még hetekig fog csökkenni a készlet, ám ez önmagában aligha mozgatja majd az árakat. Érdekes, hogy az északi-tengeri Brent és az amerikai WTI közötti spread szűkülni kezdett, előbbivel 106,8, utóbbival 103,3 dolláron kereskedtek kedden késő délután.

Nem minden elemző véli ugyanakkor úgy, hogy folytatódik a stabilizáció a piacon. Michael Wittner, a Société Générale szakértője szerint ami az európai kereslet élénkülését illeti, az csupán a bázishatásnak köszönhető, hiszen tavaly kirívóan mélyre esett a felhasználás. Ráadásul a szokásosnál keményebb tél is megnyomta picit a keresletet, de ebből trendszerű változásra következtetni kevésbé lehet, mint a kínai lassulásból. Wittner szerint lefelé fognak csorogni az energiahordozók árai. Az OPEC saját előrejelzése is hasonlót jelez, a tavalyi, egyébként rekord közeli, 111,7 dolláros átlagárhoz képest 4-5 dollárral alacsonyabb egész éves árfolyamot jósolnak a Brentnek. Az energiahordozók középtávú kilátásaira kedvezően hathat, hogy a vártnál eddig jobban alakult az amerikai cégek eredmény-közzététele, az S&P−500-ban szereplő cégek (kapitalizáció alapján) 60 százaléka jelentett eddig; a Morgan Stanley összesítése szerint az előzetes prognózisokhoz képest átlagosan 3,5 százalékkal jobb számokat tettek közzé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!